Gündem

Asılsız ihbarlara cezalar artırılıyor

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle bakan müşavirliği uygulamasından asılsız ihbarlara verilen cezaların artırılmasına kadar birçok başlıkta değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında çalışan bazı memurlara sendika yasağı getirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşmeleri süren “200 Sıra Sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 14 maddeden oluşan birinci bölümü Genel Kurul’da kabul edildi. Teklif, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı KHK hükümlerinin yeniden düzenlenmesini öngörüyor.

Teklifteki düzenlemeyle, bakan müşaviri kadrosu getiriliyor. Bakanlara danışmanlık yapmak üzere atanacak bu kişiler, sınav şartı olmadan görevlendirilebilecek. Bakan görevi bıraktığında müşavirlerin görevi de sona erecek.

Uzman kadrolar genişletiliyor

TMSF uzman ve uzman yardımcıları, Devlet Memurları Kanunu’na tabi hale getirilirken; YÖK, Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahları gibi kurumlarda da uzman ve uzman yardımcısı istihdamının önü açılıyor.

Cumhurbaşkanlığı’na özel yetkiler

Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde ihale, taşıt, konut gibi işlemler için mevcut mevzuat devre dışı bırakılacak. Bu alanlardaki usul ve esaslar doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.

Bazı kamu görevlilerine sendika yasağı

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve bazı bağlı kuruluşlarda çalışan kamu görevlilerinin sendika kurmaları veya üye olmaları yasaklanacak.

Asılsız çağrı ve ihbarlara ceza artıyor

Kabahatler Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Acil Çağrı Merkezini gereksiz yere meşgul edenlere verilen 250 liralık ceza 1500 liraya, olay yerine gönderilen ekibin asılsız ihbarı tespit etmesi halinde verilen 15 bin lira ceza ise 30 bin liraya kadar çıkabilecek.

Göç ve barınma politikaları değişiyor

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre geçici barınma merkezlerinin işletilmesi, Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden karşılanacak.

Geçici görevlendirme düzenlemesi

Hakim ve savcılar hariç tüm kamu görevlileri, muvafakat alınarak başka kamu kurumlarında geçici olarak görevlendirilebilecek. 6 ayı aşan görevlendirmelerde personele ayrıca onay alma zorunluluğu getirildi.

Yeni üst kademe atama kriterleri

Üst kademe kamu yöneticilerinin atamaları için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenen şartların taşınması gerekecek. Özel sektörde veya uluslararası kuruluşlarda geçirilen süreler hizmet süresine dahil edilecek.