Gündem

Atama Bekleyen Öğretmenlerden ‘Tabutlu’ Protesto: "Eğitim Sistemi Öldü"

2024 KPSS sonrası ek atama talep eden öğretmen adayları, Ankara Ulus Meydanı’nda temsili tabutla protesto düzenledi. "Eğitim sisteminin cenaze namazını kıldık" diyen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e haklarını helal etmediklerini açıkladı.

2024 KPSS’ye girip atanamayan yüzlerce öğretmen adayı, Ankara Ulus Meydanı’nda dikkat çekici bir protestoya imza attı. Meydana temsili bir tabut getiren öğretmenler, “Eğitim sistemi ve öğretmenlik mesleği öldü” diyerek gıyabi cenaze namazı kıldı. Tabutun içine dereceye giren adaylar KPSS belgelerini, öğretmen adaylarının anneleri ise karanfiller bıraktı.

Eylem sırasında siyah kıyafetler giyen öğretmenler, namaz sonrası siyah balonları gökyüzüne bıraktı. “Susma haykır, ek atama şarttır”, “Eğitim yanıyor, Yusuf Tekin susuyor” ve “Her branş değerli, hepsi eşit hak ister” sloganları atan kalabalık, taşıdıkları dövizlerle de yaşadıkları mağduriyeti gözler önüne serdi.

"15 Bin Değil, 100 Bin Atama Yapılmalı"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, eyleme destek vererek, “Eğer bir ülkede 100 bin ücretli öğretmen varsa, 100 bin öğretmen açığı var demektir. 15 bin değil, 100 bin atayacaksınız kardeşim” dedi. Özçağdaş ayrıca, ücretli öğretmenliği "modern kölelik" olarak niteleyerek sistemin adaletsizliğine dikkat çekti.

"Bir Umutla Değil, Kıyamla Toplandık"

Öğretmenler adına basın açıklaması yapan Saime Turgut, 15 bin kişilik öğretmen atamasının adaletsiz branş dağılımı nedeniyle birçok bölümde büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtti. “Bu sadece bir eylem değil, bir varoluş mücadelesi” diyen Turgut, kontenjanların adaletli ve liyakat esasına göre dağıtılmasını istedi.

Turgut, 80’in üzerinde puan alıp ilk 100’e giren adayların bile atanamama riskiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaparak, “Bu sistem öğretmenlik mesleğinin itibarını düşürmekte, eğitim hakkını zedelemektedir” dedi.

"Eğitimde Makyaj Değil, Köklü Çözüm Şart"

Anahtar Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Erel ise öğretmen atamaları yapılmadıkça eğitim fakültelerine yeni öğrenci alınmaması gerektiğini savundu. "Aldığınız her öğrenci, yarının atama mağdurudur" diyerek hükümeti kalıcı çözüm üretmeye çağırdı.

Öğretmen adayları ise eylemlerine devam edeceklerini belirterek, "Sınıfımız yoksa sokaklar kürsümüz, tahtamız yoksa megafon sesimizdir" mesajını verdi.