Asayiş

Her Gün 5 İşçi Hayatını Kaybediyor

Nisan’da 152 işçi hayatını kaybetti, 8 çocuk iş kazalarında yaşamını yitirdi. İnşaat, tarım ve taşımacılık sektörleri en fazla kaybı verdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, nisan ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, sadece bir ayda en az 152 işçi, çalışırken hayatını kaybetti. Yoksulluk ve alınmayan önlemler, işçi ölümlerini artırmaya devam ederken, en az 8 çocuk da çalışırken yaşamını yitirdi.

Yoksulluk nedeniyle çocuklar işçiliğe itilirken, her ay onlarca işçi, çalışma koşullarının neden olduğu kazalarla yaşamını yitiriyor. İSİG'in raporuna göre, 2025 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 611’e ulaştı, yani her gün en az 5 işçi hayatını kaybediyor.

İnşaat, Tarım ve Taşımacılık En Çok İş Kazasının Yaşandığı Sektörler

İş cinayetlerinde, inşaat sektörü ilk sırada yer aldı. Çalışırken ölen işçilerin yüzde 22’si inşaat ve yol işlerinde çalışıyordu. Tarım ve orman işkolunda ölen işçilerin oranı ise yüzde 20, taşımacılık sektöründekilerin oranı ise yüzde 9 oldu. Diğer sektörlerde de önemli kayıplar yaşandı: Ticaret ve eğitim sektörlerinde yüzde 7, metal işkolunda ise yüzde 6’lık bir oranla işçiler hayatını kaybetti.

Sanayi, hizmet ve inşaat sektörlerinde toplamda 121 işçi, tarım sektöründe ise 31 işçi hayatını kaybetti. Özellikle, sanayide ve inşaatta kayıt dışı çalışanlar, tarımda ise güvencesiz işçiler en çok ölen işçiler arasında yer aldı.

Basit Önlemlerin Yokluğu Ölümleri Tetikliyor

İş cinayetlerinin en önemli nedenlerinden biri, sektörel önlemlerin yokluğudur. İnşaat sektöründeki yüksekten düşmeler, taşımacılık sektöründeki trafik kazaları ve tarımda görülen ezilmeler, ölümlerin en yaygın nedenleri arasında. Ayrıca, kalp krizi ve beyin kanaması gibi sağlık sorunlarından kaynaklanan ölümler de neredeyse tüm sektörlerde görülüyor.

Her Ay 8 Çocuk Hayatını Kaybediyor

Nisan ayında, en az 8 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Çocukların ölümüne neden olan işkolları arasında tarım, inşaat, maden, enerji, genel işler ve konaklama sektörleri bulunuyor. Çalışan çocuk sayısının 1 milyon 372 bine ulaşması ve 15-17 yaş grubundaki her dört çocuktan birinin çalışma hayatında olması, çocuk işçiliğinin ne kadar yaygınlaştığını gösteriyor. Özellikle yaz aylarında, okulların kapanmasıyla birlikte çalışan çocuk sayısının 2 milyona yakın olacağı tahmin ediliyor.

Yoksulluk Çocukları İşçiliğe Zorluyor

İSİG raporunda, yoksulluk nedeniyle daha fazla çocuğun işçi haline geldiği vurgulandı. OECD'ye göre, Türkiye'de “şiddetli yoksulluk” içinde yaşayan 6,5 milyon çocuk bulunuyor. Çocukların beslenme ve eğitim ihtiyaçları karşılanamazken, bu çocuklar çalışma hayatına itiliyor. Eğitimden kopan çocuklar, ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak için emek yoğun sektörlerde çalıştırılıyor. Ayrıca, çocuk işçiliğini teşvik eden yasal düzenlemeler ve finansman destekleri, çocuk işçi sayısını artıran unsurlar arasında.