Teknoloji

Kendi vücudunu laboratuvara çevirdi: Yılan zehrine karşı benzersiz panzehir

Tam 18 yıl boyunca kendi vücuduna yılan zehri enjekte edilen ABD’li Tim Friede’in vücudu, 19 yılan türüne karşı etkili olan bir panzehir geliştirilmesine yardımcı oldu.

ABD’nin Wisconsin eyaletinde yaşayan Tim Friede, 18 yıl boyunca kendisine yılan zehri enjekte etti. Ayrıca bazı zehirli yılanlara kendini bilerek ısırtan Friede, bilim insanlarının etkili bir panzehir türü geliştirmesini sağladı.

Yılan zehrine karşı benzersiz panzehir geliştirildi

AA’da yer alan habere göre, Friede’nin bağışıklık sistemi üzerinde yapılan çalışmalar, fareler üzerinde test edilen ve gelecekte insan deneylerine geçilmesi planlanan bir antivenomun temelini oluşturdu. Araştırmacılar, bu yeni panzehirin birkaç yıl içinde kullanılabilir hale gelebileceğini belirtiyor.

‘’Eşsiz bir bilimsel değer’’

Bağışıklık uzmanı Jacob Glanville, Friede’nin 17 yıldan fazla süredir farklı kıtalardan gelen zehirli yılan türleriyle çalışarak titizlikle kayıt tutulduğunu ve alınan bu sonucun eşsiz bir bilimsel değer taşıdığını belirtti. Yılan zehrinin ölümcül olması sebebiyle bu deneyin başka kimse tarafından denenmemesi uyarısında bulunan Glanville’in dışında Columbia Üniversitesi’nden Peter Kwong da çalışmanın iki önemli noktasına dikkat çekerek, “Birincisi, yakın gelecekte güçlü bir panzehir kombinasyonu geliştirebiliriz. İkincisi, bu çalışma insan bağışıklık sisteminin inanılmaz potansiyelini ortaya koyuyor.” dedi.

‘’Çocukluğumdan beri zehirli hayvanlara ilgi duyuyorum’’

Tim Friede, çocukluğundan beri sürüngenlere ve zehirli hayvanlara duyduğu merakın bu deneyi başlattığını, ancak zamanla bu çalışmanın insanlığa fayda sağlayabileceğini fark ettiğini ifade etti. İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nden yılan zehri farmakoloğu Steven Hall, yöntemi “yaratıcı ve etkileyici” olarak nitelendirirken, insan kaynaklı antikorların, atlardan elde edilen geleneksel panzehirlere kıyasla daha az yan etkiye sahip olabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl yaklaşık 110 bin kişi yılan zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor. Geleneksel panzehir üretimi ise yüksek maliyetli ve genellikle türlere özel olduğu için sınırlı bir etkiye sahip. Friede’nin deneyimi, bu küresel sağlık sorununa yenilikçi bir çözüm sunma potansiyeli taşıyor.