Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekatı kapsamında Irak’ın kuzeyinde 6 Temmuz’da yaşanan ve 12 askerin şehit olduğu olayla ilgili dikkat çeken yeni detayları paylaştı. Teröristlerden temizlenen bir mağarada sürdürülen arama-tarama faaliyetleri sırasında meydana gelen gaz sızıntısına bağlı bayılmalar ve oksijen yetersizliği, facianın başlıca nedeni olarak öne çıktı. İşte MSB'nin kapsamlı açıklamasından öne çıkan başlıklar…

Herhangi Bir Olumsuzluk Tespit Edilmedi

Milli Savunma Bakanlığı, 1-5 Temmuz tarihleri arasında teröristlerden temizlenen 852 rakımlı bir tepedeki mağarada yapılan arama-tarama çalışmalarının ardından ikinci bir katın tespit edildiğini açıkladı. 6 Temmuz sabahı ikinci katın keşfi sırasında mağaraya giren askerlerde sendeleme ve bayılma gibi belirtiler görülmeye başlandı.

Bakanlık ayrıca şunları aktardı:

“Olayın yaşandığı 6 Temmuz’da mağaraya girilmeden köpek ile tekrar keşif yapılmış, herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemesi üzerine 3 grup halinde (6 artı 4 artı 2) aralıklarla toplam 12 personelimiz ile mağaraya girilmiştir. Bir gün önce tespit edilen ikinci katın arama tarama faaliyeti esnasında önde ilerleyen unsurlarımızda sendeleme ve bayılmaların olması üzerine en arkadaki irtibat ve emniyet timi (2 kişi) dışarı çıkarak yardım istemiştir. Dışarıda bulunan 5 personel yardım çağrısı üzerine silah arkadaşlarını kurtarmak için derhal mağaraya girmiş, girenlerin bir kısmında da sendeleme ve bayılmalar olmuştur. Ardından, dışarda bulunan 12 personelimiz ikişerli gruplar halinde mağaraya girmiş, gazdan etkilenen personeli dışarıya çıkarmaya çalışmıştır. En önde bulunan 7 silah arkadaşımız hariç gazdan etkilenen tüm personelimiz, arama tarama faaliyetinde görevli personelimizin fedakarlığıyla dışarı çıkarılmış ve derhal hava yolu ile hastaneye sevk edilmiş, tüm müdahalelere rağmen 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur.”

12 Asker Nasıl Şehit Oldu Milli Savunma Bakanlığı Açıklama Yaptı! (1)

İlk Defa Karşılaşılan Bir Durum

Olayın ardından ilk kez karşılaşılan bu olağan dışı durum nedeniyle, Milli Savunma Bakanlığı AFAD ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na bağlı uzman ekiplerden destek talep etti. Mağarada yapılan gaz ölçümlerinde karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazlarına rastlanırken, oksijen seviyesinin yüzde 19’a kadar düştüğü belirlendi. Bunun üzerine mağaraya fanlarla oksijen basıldı. Oksijen oranı yüzde 60’a yükseltildikten sonra içeri giren Türkiye Taş Kömürü Kurumu ekipleri, içeride bulunan 7 şehidin naaşına ulaştı. MSB, tahliye sürecindeki fedakârlıkları nedeniyle AFAD, UMKE ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu personeline teşekkür etti.

Bazı İddialar Yalanlandı

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya ve bazı haber mecralarında ortaya atılan iddialara şu şekilde yanıt verdi:

“Basında ve sosyal medyada yer alan; gazdan etkilenen personelimizin tamamının aynı anda mağara içerisine girdiği, görev teçhizatlarının eksik olduğu ve gaz maskelerinin olmadığı, mağara içerisinde göçük meydana geldiği, tuzak olduğu, kimyasal gaz bulunduğu, şarapnel ile şehit olan ya da yaralanan silah arkadaşımızın olduğu iddiaları tamamen asılsızdır.

Yaşadığımız bu olay istisnai, öngörülemez ve olağan dışı bir durum olarak gelişmiş, istenmeyen ve hepimizi derinden yaralayan bir şekilde sonuçlanmıştır. Ender rastlanan bu olay sonrası ek tedbirler alınacağından, gerekli derslerin çıkarılarak benzer acıların bir daha yaşanmaması için tüm süreçlerin titizlikle gözden geçirileceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bahse konu olayla ilgili derhal başlatılan idari tahkikat süreci devam etmekte, olay tüm yönleri ile ayrıntılı şekilde incelenmekte; mağara içerisinde bulunan karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazlarının kaynağının tespitine insansız sistemlerin kullanılması da dahil devam edilmektedir.”