Müşterilerinin cihazlarıyla etkileşimini fizikselliğin haricinde psişik olarak da gerçekleştirmelerini sağlamak isteyen Apple, beyin implantlarından alınan sinyallerle kontrol edilecek bir sistem üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle ellerini kullanamayan (ağır omurilik hasarı, ALS gibi) binlerce kişiyi hedefleyen ABD’li şirket, beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Apple’dan düşünce gücüyle iPhone kullanma planı

Apple, bu vizyonunu gerçekleştirmek için New York merkezli Synchron şirketiyle iş birliği yapıyor. Synchron’un geliştirdiği Stentrode adlı cihaz, beynin motor korteksine yakın bir damara minimal invaziv bir yöntemle yerleştirilen ve beyin sinyallerini okuyan elektrotlar içeren stent benzeri bir yapıya sahip.

Apple, Beyin Sinyalleriyle Kontrol Edilen Iphone Üretecek

Geleneksel beyin implantlarının aksine, kafatasını açmayı gerektirmeyen bu teknoloji, damar yoluyla yerleştiriliyor ve sinyalleri kablosuz olarak göğse yerleştirilen bir alıcıya (Synchron Switch) iletiyor. Bu sinyaller, iPhone, iPad veya Apple Vision Pro gibi cihazlarda dijital komutlara çevriliyor.

Synchron şirketi hakkında

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) klinik deney izni alan ilk firma olan Synchron, beyin gücüyle iPhone kullanma projesini Avustralya’da 4, ABD’de ise 6 hastaya test ettirdi. ALS hastası Rodney Gorham, Stentrode’u kullanarak iPad’inden tek kelimelik mesaj göndermeyi başarırken 2024 yılında 64 yaşındaki bir başka ALS hastası Apple Vision Pro’yu düşünceleriyle kontrol ederek Solitaire oynadı, Apple TV izledi ve mesajlar gönderdi.

Apple, Beyin Sinyalleriyle Kontrol Edilen Iphone Üretecek (1)

Synchron CEO’su Tom Oxley, “Apple ürünlerinin yaygınlığı, bu teknolojiyi engelli bireyler için ideal kılıyor. Bu, cihazlara ilk beyin anahtarı girişi,” sözleriyle yapılacak iş birliğinin büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Gazete Oksijen