Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 47. Oturumu’nda Paris’te alınan kararla Sardes Antik Kenti ve Bin Tepe Lidya Tümülüsleri’nin resmen listeye kaydedildiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin kültürel miras alanlarının sayısının bu kararla birlikte 22’ye yükseldiği belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Dünyanın ilk madeni parasının çıkarıldığı Lidya’nın başkenti Sardes ve çevresindeki Bin Tepe Nekropolü artık tüm insanlığın ortak mirası. Türkiye Yüzyılı’nda kültürel hazinelerimizi birer birer gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz” dedi. Bakan Ersoy, ziyaretçileri gece müzeciliği etkinlikleriyle de büyüleyici atmosferiyle dikkat çeken Sardes Antik Kenti’ni keşfetmeye davet etti.

Bin Tepe Tümülüsleri Ve Sardes Antik Kenti Unesco Dünya Mirası Listesi’ne Girdi!

Sardes Antik Kenti

MÖ 8-6. yüzyıllarda Lidya Krallığı’nın başkenti olan Sardes, bölgenin ilk Demir Çağı uygarlığı olarak öne çıkıyor. Akropol, surlarla çevrili şehir merkezi ve geniş nekropol alanından oluşan kentin en önemli özelliklerinden biri, yaklaşık 3000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş olması. Antik kentte, devasa surlar, teraslama sistemleri, kayaya oyulmuş mezarlar ve altın rafinerileri dikkat çekiyor.

Bin Tepe Tümülüsleri Ve Sardes Antik Kenti Unesco Dünya Mirası Listesi’ne Girdi! (1)

Bin Tepe Lidya Tümülüsleri

Sardes’in kuzeyinde yer alan Bin Tepe nekropolü, 75 kilometrekarelik alanda 119’a yakın tümülüs barındırıyor. MÖ 7. yüzyıldan başlayarak inşa edilen bu anıtsal mezarlar arasında Alyattes Tümülüsü, dünyanın en büyük tümülüslerinden biri olarak biliniyor. Tümülüs geleneği Lidya sonrası Persler döneminde de sürdürülmüş ve MÖ 4. yüzyıla kadar devam etmiş.

Türkiye’nin UNESCO listesine giren bu yeni kültürel hazineleri, dünya tarihine ve kültürüne sunduğu değerle hem bilim dünyasında hem de turizmde önemli bir yere sahip olacak.