Yapay zekanın hayatımıza girmesiyle her şey çok değişti. Bazılarımız ChatGPT'ye kibarca teşekkür ederken, bazıları ise ona emirler yağdırıyor. Özellikle sosyal medyada, bunun üzerine çokça geyik yapılıyor. Bazıları gerçekten kibar bir şekilde teşekkür ederken, bazıları da "Yapay zekaya iyi davranalım ki başa geçtiklerinde bize bir şey yapmasınlar" gibi komik yorumlar yapıyor. Peki, ChatGPT'ye teşekkür ettiğimizde OpenAI'a ne olduğunu düşündünüz mü? Hadi gelin yapay zekaya iyi davranmanın insanlığa neler yaptığına bakalım...

Chatgpt'ye Teşekkür Etmekle Hata Mı Ediyoruz-1

Şubat ayında Future tarafından bir anket gerçekleştirildi. Anketin cevapları, ABD'de AI kullanan insanların yüzde 67'sinin yapay zekaya karşı kibar davrandığını göstedi. Bu gruptaki katılımcıların yüzde 18'i, olası bir yapa zeka ayaklanması durumunda kendilerini korumak için AI'ya "lütfen" ve "teşekkür ederim" dediklerini belirtti. Geriye kalan yüzde 82'lik kesim, nezaket kuralları gereği herkese karşı bu şekilde davrandıklarını söyledi.

Chatgpt'ye Teşekkür Etmekle Hata Mı Ediyoruz (2)

ChatGPT'ye Kibar Olmak Milyon Dolarlara Neden Oluyor

Geçtiğimiz hafta bir X kullanıcısı, insanların yapay zeka modellerine "lütfen" ve "teşekkür ederim" gibi kibar ifadeler kullanmasının OpenAI'a neye mâl olduğunu merak ettiğini belirtti. OpenAI CEO'su Sam Altman ise bu tweet'e cevap verdi. Altman, "Onlarca milyon dolar gitti" diyerek konuya aydınlık getirdi.

The Electric Power Research Institute'un (EPRI) Mayıs 2024 tarihli raporuna göre, ChatGPT'ye bir soru sormak, standart bir Google araması yapmaktan 10 kat daha fazla enerji gerektiriyor.

Chatgpt'ye Teşekkür Etmekle Hata Mı Ediyoruz (3)

100 Kelime 1.5 Litre Su Harcıyor!

Finansal danışmanlık sitesi BestBrokers'daki araştırmacılar, ChatGPT'nin her yıl ortalama 1,059 milyar kilovatsaat elektriğe ihtiyaç duyduğunu buldu. Bu, yalnızca yapay zeka sohbet robotu için enerji maliyetleri için yaklaşık 139,7 milyon dolarlık yıllık bir harcamaya denk geliyor.

Yapay zekâ, onu çalıştıran sunucuları soğutmak için önemli miktarda suya da ihtiyaç duyuyor. California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, ChatGPT’nin 100 kelimelik bir e-posta üretmesi yaklaşık 1.408 mililitre suya, yani 1.5 litrelik su şişesine eşdeğer miktarda suya mal oluyor. ChatGPT'nin üç kelimelik bir "Rica ederim" yanıtı üretmesi ise 40 ila 50 mililitre su gerektiriyor.

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/business-news/saying-thank-you-to-chatgpt-costs-millions-in-electricity