İçişleri Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı trafik güvenliği eylem planının detayları netleşiyor. Yeni düzenleme, özellikle ileri yaşlardaki sürücülerin trafik güvenliği açısından daha sıkı sağlık denetimlerine tabi tutulmasını hedefliyor.

B sınıfı ehliyetlerde yeni yaş kriteri

Avrupa Birliği’nin 75 yaş üzeri sürücülere yönelik şartlı ehliyet önerisinin ardından, Türkiye'de de benzer bir uygulama gündeme geldi. İçişleri Bakanlığı, 65 yaş üzeri için 3 yılda bir yapılan sağlık kontrolünü 2 yıla, 80 yaş üzeri içinse her yıl zorunlu hale getirmeyi değerlendiriyor.

Mevcut mevzuata göre 65 yaşını aşan sürücüler her 3 yılda bir, 80 yaşını aşanlar ise her 2 yılda bir sağlık raporu almak zorunda. Ancak son yıllarda yaşlı sürücülerin neden olduğu kazalar sonrası bu sürecin yetersiz kaldığı düşünülüyor.

Kazaları azaltma hedefi

Bakanlık kaynakları, refleks kaybı, görme ve işitme sorunları gibi risklerin azaltılması amacıyla, ehliyet süresinin kısaltılması ve sağlık kontrollerinin sıklaştırılmasıyla trafikte güvenliğin artacağını belirtiyor.

Hazırlanan plan kapsamında yaşlılık nedeniyle risk grubuna giren sürücülerin ehliyetleri doğrudan iptal edilmeyecek ancak daha sıkı denetime tabi tutulacak.

Ehliyet süresi 10 yıldan 2 yıla düşebilir

Normalde 10 yıl geçerliliği olan sürücü belgeleri, düzenleme yasalaşırsa 65 yaş üzerindekiler için 2 yıla, 80 yaş üzerindekiler içinse 1 yıla düşecek. Her yıl düzenli sağlık kontrolünden geçmeyen sürücüler, trafikte ehliyet kullanamayacak.

Askıya alınma yok, denetim sıkılaşıyor

Taslakta, Avrupa’da tartışıldığı gibi ehliyetlerin yaş nedeniyle tamamen askıya alınmasına ilişkin bir madde yer almıyor. Her yaştan sürücü, sağlık şartlarını sağladığı sürece direksiyon başına geçebilecek.

TBMM süreci mayıs’ta başlıyor

Yeni düzenlemenin mayıs ayında TBMM’ye sunulması bekleniyor. İlk etapta komisyon görüşmelerinde ele alınacak olan maddeler, genel kurulda oylanarak yasalaşacak. Yeterli çoğunluk sağlanırsa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından Resmî Gazete’de yayımlanacak.