Alışverişe gittiğimizde almaya karar verdiğimiz ürünlerin ilk olarak son kullanma tarihlerine bakarız. Ancak bazı ürünlerin sürekli kullanılabileceği yanılgısına düştüğümüzden son kullanma tarihlerine bakmadan direk sepetimize atarız. Fakat bu ürünlerin de zamanı geldiğinde işlevini yitirdiği ve bizim için tehlike arz ettiğini unutmamak gerekir. İşte o ürünlerden bazıları:
GÜNEŞ KREMİ
Güneş kremleri, kimyasal yapıları nedeniyle zamanla bozulur. Şişe üzerinde belirtilen son kullanma tarihine mutlaka uyulmalı. Eğer tarih belirtilmemişse, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kremin üretimden itibaren üç yıl içinde kullanılmasını öneriyor. Sıcaklık ve güneş ışığı, kremin koruyuculuğunu daha hızlı azaltabilir. Bu nedenle, kremi serin ve gölgeli bir yerde saklamak, hatta plaj veya piknikte soğutucuda tutmak ömrünü uzatabilir. Bozulmuş bir güneş kremi, cildi UV ışınlarına karşı yeterince koruyamaz ve cilt hasarına yol açabilir.
ARABA KOLTUKLARI
Hiç aklımıza gelmese de araba koltuklarının da bir ömrü bulunuyor. Genellikle 7-10 yıl arası bir kullanım süresi olan bebek ve çocuk araba koltukları zamanla aşınabilir. Kaza ve koltuğun kullanım şekline göre bu süre daha da azabilir. O yüzden ikinci el bir koltuk alıyorsak model numarası ve üretim tarihini kontrol etmek çok önemlidir. Koltuğun üzerindeki etikette yer alan bu bilgiler ileride hayatınızı bile etkileyebilir.
BİSİKLET KASKLARI
Bisiklet kaskları, darbe aldığında veya zamanla aşınarak koruyuculuğunu yitirir. Üreticiler, kaskların 3 ila 5 yılda bir yenilenmesini tavsiye ediyor. Görünüşte sağlam dursa bile, iç köpük yapısı zarar görmüş olabilir. Özellikle bir kaza sonrası kask mutlaka değiştirilmeli. Güvenli bir sürüş için kaskın son kullanma tarihine dikkat etmek hayati önem taşıyor.
DUMAN DEDEKTÖRLERİ
Yangına karşı en önemli güvenlik önlemlerinden duman dedektörlerinin sensörleri de maalesef zaman içerisinde hassasiyetini kaybeder. Amerikan Kızıl Haçı ve Ulusal Yangın Koruma Derneği, duman dedektörlerini her 10 yılda bir yenilemeyi öneriyor. Bununla beraber dedektörlerin pillerini de 6 ayda bir değiştirmek şart.
İLAÇLAR
İlaçların son kullanma tarihi, etkinlikleri ve güvenilirlikleri için kritik. Tarihi geçen ilaçlar, tedavi edici özelliklerini kaybedebilir hatta bozulmuş içerikleri nedeniyle zararlı hale gelebilir. FDA, etkisi azalmış ilaçların hastalıkları tedavi edemeyebileceği uyarısında bulunuyor. İlaç dolabınızı yılda birkaç kez kontrol ederek tarihi geçmiş ürünleri atmak, sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
KONDOMLAR
Cinsel ilişkiler konusunda sağlık açısından çok önemli olan kondomlar da zamanla elastik yapılarını kaybedebilir ve dolayısıyla yırtılabilir. Kondomların son kullanma tarihlerini kontrol etmek hem gebelik önleme hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmayı sağlar. Tarihi geçmiş bir kondom ise size ciddi sonuçlar yaşatabilir.