Evrenin oluştuğu Büyük Patlama’dan sadece 1 milyar yıl sonra ortaya çıkan bir galaksi, Samanyolu’na görünüş ve yapısıyla adeta ‘’ikizi’’ kadar benziyor. James Webb Uzay Teleskobu’nun evrenin derinliklerine bakarak yakaladığı görüntülerde, galaksilerin düşünülenden çok daha önce şimdiki hallerine dönüştüğü sonucu ortaya çıkmış olabilir.
Adı ‘’Zhulong Galaksisi’’
Çin mitolojisindeki “Meşale Ejderhası”ndan esinlenilen Zhúlóng, spiral kolları, merkezi şişkinliği ve yıldız oluşturan diskiyle Samanyolu’na adeta bir ayna tutuyor.
Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Dr. Shuo Huang, “Zhúlóng’un yerel galaksilere bu kadar benzemesi inanılmaz. ALMA gözlemlerimiz, merkezi çubuğun gazı galaksinin kalbine yönlendirerek yıldız oluşumunu beslediğini gösterdi, tıpkı günümüz galaksilerinde olduğu gibi. Ancak bu kadar erken bir dönemde böyle bir yapı beklemiyorduk,” diye konuştu.
62 bin ışık yılı çapında olan ve 100 milyar Güneş kütlesine eşdeğer yıldızları içinde barından Zhulong Galaksisi, Samanyolu Galaksisi’nden 10-100 kat arası bir süreç ile hayatını sürdürüyor.
‘’Kozmik evrime dair bildiklerimizi sorguluyor’’
PANORAMIC araştırması kapsamında tesadüfen keşfedilen Zhúlóng, James Webb’in “pure parallel” modu sayesinde tespit edildi. Bu mod, teleskobun bir bölgeyi incelerken aynı anda başka bölgelerden de veri toplamasına olanak tanıyor. Cenevre Üniversitesi’nden Dr. Mengyuan Xiao liderliğindeki ekip, “Zhúlóng, galaksi oluşumunun sandığımızdan çok daha hızlı gerçekleşebileceğini kanıtlıyor. Bu, kozmik evrimin erken dönemlerine dair bildiklerimizi sorgulamamıza neden oluyor,” dedi.
Zhulong’un bu hızlı gelişiminin arkasında kozmik ağın yoğun gaz akışının olabileceğini düşünen uzmanlar, galaksinin merkezindeki kara deliğin uykuda olmasının da yıldız oluşum hızını 20-155 kat daha fazla olmasının da galaksinin hızlı bir evrim geçirmesine katkı sağladığını savunuyor.
Nature adlı bilim dergisinde yayımlanan bu önemli keşif, spiral galaksilerin düşünüldüğü gibi milyarlarca yılda değil, çok daha kısa sürede oluşabileceği tezini gündeme getirmiş durumda.
Dr. Huang, “Kozmik ağdan gelen gazın galaksiye nasıl ulaştığı ve bu kadar erken bir dönemde düzenli bir disk oluşturduğu hala bir muamma. Gelecekteki ALMA ve JWST gözlemleri, bu gizemi aydınlatabilir,” diyerek umutlarını dile getirdi.