Ticaret Bakanlığı ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) tanıtım projesi kapsamında gerçekleştirilen 11-13 Aralık 2024 çay demleme ve sunum etkinliğinde dereceye giren yarışmacılar, Rize’ye davet edildi. Japonya’da yapılan yarışmada ‘ilk Türk çayı demleme ustası’ seçişen Yumika Arita, Rize Çay Çarşısı’ndaki etkinlik esnasında katılımcılara demlediği Türk çayını ikram etti.
‘’Çay izim için çok kıymetli’’
Etkinlikte, Arita’nın Türk çayı demleme performansı büyük beğeni topladı. DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türk çayının bölge ve ülke ekonomisi için taşıdığı öneme vurgu yaparak, “Çay bizim için çok kıymetli. Rize, çayın başkenti. Yurt dışı pazarlarında çayımızın satışını artırmak için etkinlikler düzenliyoruz. Japonya’daki program, Türk çayını uluslararası alanda tanıtma yolunda önemli bir adım oldu,” dedi. Turgut, Arita’nın Japonya’da Türk çayının elçisi olarak görev yapacağını ve bu girişimin çay ihracatını artırmada etkili olacağını belirtti.
‘’Japonya’daki pazarlarda Türk çayının yer bulacağına inanıyoruz’’
Japonya’daki etkinlikteki jüri üyelerinden birisi olan Rize Çay Çarşısı Genel Müdürü Hasan Önder, “Tokyo’da Türk çayı ve çay kültürümüzü tanıttık. Şimdi Japonya’dan gelen misafirlerimize Rize’de çay üretiminin her aşamasını, tarladan bardağa uzanan yolculuğunu ve Çay Çarşısı’nın rolünü anlatıyoruz. Japonya’da siyah çay pazarında Türk çayının ince belli bardakla birlikte yer bulacağına inanıyoruz,” dedi.
Yumika Arita: ‘’Türk çayının kültürü çok harika’’
Türkiye’nin en çok çay tüketen ülke olduğunu söyleyen Yumika Arita, bu durum karşısında çok şaşkın olduğunu ifade ederek, “Japonya’da Türk çayı demlemeyi öğrendim ve kültürünü tanıdım. Türk çayı kültürü çok kıymetli ve harika. Japonların da Türk çayını çok seveceğine inanıyorum.” sözlerine yer verdi.
İyi bir Türk çayı demlemenin sırlarından bahseden Yumika Arita, yapılması gerekenleri madde madde sıraladı:
Kalpten dilemek: Çayı demlemeden önce içten bir niyet önemli.
Doğru su sıcaklığı: Suyun 100 derece kaynar değil, 85-90 derece olması çayın aromasını koruyor.
Demleme süresi: Çayın 15 dakika demlenmesi, ideal tadı ve rengi elde etmek için şart.
Türk çayı Japonya’da yeni bir Pazar arayışında
Türk çayının geleneksel demleme tekniklerini ve ince belli bardakla sunumunu Japon çay severlere tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikteki Japon katılımcılara Rizeli çay ustaları Yusuf Pirim ve Aytül Turan tarafından eğitim verildi. Türk çayının ‘’tavşan kanı’’ kıvamını ve kültürel deneyimlerini değerlendiren katılımcılar, büyük bir keyifle etkinlikten ayrıldı.