Beyin göçü, ekonomi ve diğer sebepler sebebiyle Türkiye’deki nüfus oranları sürekli olarak değişiyor. TÜİK’in paylaştığı verilere göre Türkiye’deki kadın nüfusunun oranı yüzde 49,98 olarak hesaplandı. Ayrıca kadınların erkeklere göre daha uzun bir yaşam beklentisine sahip olması da dikkat çeken verilerden birisi.
Türkiye’de ortalama yaşam süresi kaç yıl?
Kadınların ülkemizdeki nüfus oranında erkeklerin önüne geçmesi yaş ilerledikçe değişiyor. 60 yaş ve üzeri grup dikkate alındığında kadın nüfusu erkeklere üstünlük kurarken 90 yaş ve üzeri gruptaki kadınlarda bu oran yüzde 69,1’e kadar yükseliyor. Söz konusu veriler kadınların erkeklere göre daha uzun bir ömre sahip olduğunu gösteriyor.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi 77,3 yıl olarak hesaplanırken, bu süre kadınlarda 80 yıl, erkeklerde ise 74,7 yıl olarak belirlendi.
Yaşam süresi dışında eğitimin de etkisi var
TÜİK’in verileri, kadınların sadece nüfus oranında değil eğitim süresi anlamında da yükselişe geçtiğini gösteriyor. Buna göre 25 yaşın üzerindeki kadınlardaki eğitim süresi, 20211 yılında 7,3 olurken 2023 yılında 8,6’ya kadar çıktı. 2008 yılında 25 yaş ve üzerindeki kadınların yalnızca yüzde 7,1’i yükseköğretim mezunu iken, 2023 yılı itibarıyla bu oran yüzde 22,7’ye yükseldi. Erkeklerde ise aynı dönemde yükseköğretim mezunu olanların oranı yüzde 11,2’den yüzde 26,2’ye çıktı.
Kadınların hem yaşam süresi hem de eğitim seviyesindeki oranının her geçen yıl artış görülmesi bekleniyor.