Gündem

Kartalkaya davasıyla ilgili otel yöneticisinden skandal savunma: ‘’Tüm eksiklikleri anlattık, bize kızdı’’

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangına ilişkin 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında ikinci güne girildi. Otelde muhasebe çalışanı olan Cemal Özer savunmasında, otelin genel müdür ve aynı zamanda otel sahibinin damadı olan Emir Aras’a otelin tüm eksikliklerini iletmelerine rağmen kendisinden tepki gördüklerini ifade etti.

Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kartalkaya davasının ikinci gününde tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları hazır bulundu. Duruşmanın ikinci gününe otelin muhasebe çalışanı Cemal Özer’in ifadesi damga vurdu.

‘’Hiçbir alakam bulunmamaktadır’’

Duruşmanın ikinci gününde savunması alınan ilk isim Eski İl Özel İdare Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel oldu. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı dileyen Özel savunmasında, "2002 yılında işletme belgesini alarak faaliyete geçmiş, 2007 yılında iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiştir. İl Özel İdare’nin denetim yetkisi bulunmamaktadır. Yönetmelikte yangınla alakalı bir denetim yapılacağına dair hüküm yoktur. İtfaiye raporu alındıysa iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilir. Turizm işletme belgeli tesisler sadece Bakanlık tarafından denetlenir. Otel yangınıyla ilgili hiç bir alakam bulunmamaktadır. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Müşteki avukatlarının sorularını yanıtlayan Özel, "Burayı Kültür ve Turizm Bakanlığı denetler. Turizm alanı dışındaki tesislere denetim yapılırken buraya da yetki aşımı olarak bırakılmıştır. Oteldeki müstecirler var onları denetlemek için gidilmiştir. Yetkinliklerine göre yapılan denetimlerdir bunlar" ifadelerini kullandı.

‘’Tüm eksiklikleri ilettim, ‘Başımıza iş çıkarttınız’ diye bize kızdı’’

Otelin muhasebe personeli Cemal Özer, itfaiye denetimi sırasında tespit edilen eksiklikleri üst yönetime bildirdiğini, ancak ciddiye alınmadığını belirtti. Özer, “İtfaiye eri İrfan Acar, koridorların mevzuata uygun olmadığını, davlumbazda sensör ve acil çıkış kapısı bulunmadığını, acil çıkış yönlendirmelerinin ışıklarının yanmadığını söyledi. Ben bu notları genel müdür Emir Aras’a götürdüm. Emir Bey, ‘Tamam, ben Kadir Özdemir’le görüşürüm’ dedi, ancak odadan çıkarken ‘Başımıza iş çıkarttınız’ diye kızdı” dedi. Özer, yangın günü 10. katta olduğunu, duman ve seslerle uyandığını, ancak alarm sisteminin çalışmadığını ve yangın eğitimi ya da tatbikat yapılmadığını vurguladı: “Kapıyı açtık, dumandan çıkamadık. Camdan itfaiye ekiplerince kurtarıldım.”

İddianame hakkında

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 98 sayfalık iddianamesinde, otel sahipleri Halit Ergül, Emine Mürtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye eri İrfan Acar hakkında 78 kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Diğer sanıklar, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri, teknik personel, mutfak çalışanları, iş güvenliği uzmanları ve İl Özel İdaresi yöneticileri ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle yargılanıyor.