Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları 11 Temmuz 2025 tarihinde açıklanmıştı. Ancak sınavda birçok okuldan olağandışı sayıda birinci çıkması sonrasında ‘’şaibe’’ iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddiaları ilk kez paylaşan Cumhuriyet gazetesi Haber Müdürü Can Uğur hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Gazeteci Can Uğur’a soruşturma açıldı
Cumhuriyet gazetesi Haber Müdürü Can Uğur, hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Uğur, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “LGS’deki skandalları ortaya çıkardığım haberlerimin ardından hakkımda soruşturma başlatıldığını öğrendim. Kısa süre içerisinde gidip ifade vereceğim. 1 milyona yakın çocuğumuzun haklarını savunduğum için en ufak bir pişmanlık duymuyorum,” diye konuştu.
#SONDAKIKA
— can uğur (@canugur1987) July 21, 2025
LGS'deki skandalları ortaya çıkardığım haberlerimin ardından hakkımda soruşturma başlatıldığını öğrendim. Kısa süre içerisinde gidip ifade vereceğim.
1 milyona yakın çocuğumuzun haklarını savunduğum için en ufak bir pişmanlık duymuyorum.
LGS’de şaibe iddiaları hakkında
Can Uğur’un 25 Haziran 2025 tarihinde yayımlanan haberinde, 15 Haziran’da yapılan LGS’de güvenlik konusunda ciddi zafiyetlerin olduğu ve sınavın ilk oturumu olan sözel bölümünün sorularının sosyal medyadan paylaşıldığı bilgisi yer aldı. Aynı zamanda haberde, sayısal bölümün soruları da henüz ikinci oturum bitmemişken sızdırıldığı da öne sürüldü.
MEB önce yalanladı, sonra soruşturma başlattı
MEB, iddiaları başlangıçta yalanlasa da, Bakan Tekin 26 Haziran’da TGRT Haber’de soruları doğruladı ve sözel oturumun 10:45’te bitmesine rağmen soruların bir idareci tarafından 11:57’de paylaşıldığını itiraf etti.
Ancak Tekin, bu durumun sınav güvenliğini riske atmadığını savundu ve PDF’nin MEB materyali olmadığını iddia etti.
Bakanlık, paylaşımı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve 29 kişiyle ilgili idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.
LGS’nin 2025 yılında yapılan oturumlarında yaklaşık 963 bin 142 öğrenci ter döktü. 719 öğrencinin sınavda tam puan alması ise iddiaların ana kaynağı oldu.