Ruanda'dan gelen bir tıp öğrencisi ve kız arkadaşı, Hamburg Merkez Tren İstasyonu'ndayken virüse dair bazı belirtiler gösterdikleri gerekçesi ile karantinaya alındı. Gençlerin karantinaya alınıp, bazı seferlerin iptal edilmesinin ardından Marburg virüsünün ne olduğu merak edilmeye başlandı. Virüs hakkında merak edilen detayları sizler için derledik…
Marburg Virüsü Nedir?
Marburg virüsü hem insanlar hem de primatları etkileyen, nadir fakat ciddi bir kanamalı ateş hastalığına yol açan RNA virüsüdür.
Filovirüs ailesinin bir üyesi olan bu virüs, genetik olarak benzeri bulunmayan bir yapıya sahiptir. İlk olarak 1967 yılında Yugoslavya ve Almanya'da meydana gelen bir salgında tanımlanmıştır; bu olayda laboratuvar çalışanları ve sağlık personeli enfekte olmuştur.
Marburg virüsünün doğal kaynağı, Afrika meyve yarasasıdır. Yarasalarda virüs belirgin belirtilere yol açmaz, ancak insanlar ve primatlar için yüksek ölüm oranına sahip ciddi hastalıklar gelişebilir.
Marburg Virüsü Nasıl Bulaşır?
Marburg virüsünün, hayvanlardan insanlara bulaşma yolları tam olarak bilinmemektedir. Enfekte yarasa dışkısına temas edilmesi veya yarasa yaşam alanlarındaki havanın solunması en olası yollar olarak düşünülmektedir.
Virüs, ilk bulaşmadan sonra kişiden kişiye temasla yayılır. Bu yayılma, enfekte kişilerin vücut sıvılarının damlacıklarıyla veya enfekte olan kan ve dokuların nesnelerle temas etmesiyle gerçekleşir.
Önceki salgınlarda, insanlar enfekte primatlara dokunarak veya onların vücut sıvılarıyla doğrudan temas ederek hastalanmıştır. Virüs, genellikle kapalı ortamlarda ve doğrudan temasla yayıldığı için, özellikle hastanelerde veya evde hastabakıcılar aracılığıyla yayılması sık görülmektedir.
Marburg Virüsü Belirtileri
Marburg virüsü enfeksiyonu, 5-10 günlük bir kuluçka döneminin ardından ani belirtilerle başlar. İlk semptomlar ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısıdır.
Yaklaşık 5 gün sonra gövdede döküntüler ortaya çıkabilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma, göğüs ve boğaz ağrısı, ishal gibi belirtiler de gelişir.
Hastalığın ilerlemesiyle sarılık, ciddi kilo kaybı, şok, karaciğer yetmezliği ve yaygın kanamalar gibi ciddi durumlar oluşabilir. Marburg virüsünün belirtileri, tifo veya sıtma gibi diğer hastalıklarla benzerlik gösterdiğinden, teşhis etmek zor olabilir.
Marburg Virüsünün Tedavisi Var Mı?
Marburg virüsünün özel bir tedavisi yoktur. Eğer hastada erken semptomlar varsa, hasta izole edilmelidir. Teşhis, kan testleriyle yapılır ve virüs yalnızca özel laboratuvarlarda izole edilebilir.
Marburg Kanamalı Ateşi'nin tedavisi hastanede yapılır ve özel bir ilacı yoktur. Destekleyici tedavi ise aşağıdakileri içerir:
- Kaybedilen kan ve pıhtılaşma faktörlerini yerine koymak,
- Kan basıncı ve oksijen seviyesini izlemek,
- Sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak,
- Ek enfeksiyonları tedavi etmek.
Yani, hastanın durumunu stabil hale getirmek için gerekli destek sağlanır.
Marburg Virüsü Ölüm Oranı
Ebola virüsüne benzeyen ve ciddi bir enfeksiyon hastalığına yol açan bu virüs son derece ölümcül olabilmektedir.
Vaka ölüm oranı ise %23 ile %90 arasında değişmektedir.