Meclis’e getirilen 29 maddeden oluşan Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde, hekimlerin özel sağlık kuruluşları ve kurumlarda çalışması ile ilaçlara takip sistemi getirilmesinin önü açıldı. Ayrıca tıbbi kenevirden elde edilen ürünler de eczanelerde reçete karşılığı satılabilecek.

Tıbbi kenevir ürünleri eczanelerde satılabilecek

Yeni yasayla, tıbbi kenevirden elde edilen ürünler yalnızca Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırma ve denetim süreçlerinden geçerek eczanelerde satılabilecek. Uyuşturucu etkisi bulunmayan bu ürünler, düşük THC oranlarıyla sağlık ve kişisel bakım amaçlı kullanılacak. Ürünlerin üretim, işleme ve satış süreçleri, Sağlık Bakanlığı’nın liderliğinde, İçişleri ve Tarım ve Orman Bakanlıklarının görüşleriyle belirlenecek yönetmelikle düzenlenecek. Elektronik takip sistemiyle ürünlerin her aşaması izlenecek, böylece sahte veya yasa dışı ürünlerin piyasaya girmesi engellenecek.

Meclis’te Kabul Edildi Tıbbi Kenevir Ve Ilaç Takip Sistemi Yasalaştı (1)

İlaçlara takip sistemi getirildi

Sahte ve kaçak ilaçlara yönelik önlemleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasıyla beraber tüm ilaçların hastaya ulaşana kadar izlenmesi sağlanacak.

Özel hastanelerde aynı anda 2 kuruluşta çalışabilecek

Özel hastanelerde çalışan doktorların aynı anda iki sağlık kuruluşunda görev yapmasının da öne açıldı. 1 Haziran 2026’ya kadar tanınacak uyum sürecinin ardından bu uygulamaya başlayacak doktorların, sağlık hizmetlerinin kalitesini ve denetlenebilirliğini yukarı çekmesi hedefleniyor.

Meclis’te Kabul Edildi Tıbbi Kenevir Ve Ilaç Takip Sistemi Yasalaştı (2)

Sağlık mesleklerinde de önemli değişiklikler öngörülüyor. Nükleer tıp teknikerliği ve diş protez teknisyenliği sağlık meslekleri arasına eklenirken, ebe yardımcılığı ve hemşire yardımcılığı unvanları “Sağlık Bakım Teknisyeni” başlığı altında birleştirilecek. Aile hekimliği alanında ise 2035 yılına kadar uzman sayısının artırılması hedefleniyor. Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi, en az beş yıl görev yapanlar için dört yıla indirilecek.

Öte yandan 2.500 metre kare ve üzerindeki parklarda ihtiyaç halinde aile sağlığı merkezleri veya acil sağlık istasyonları kurulacak. Optisyenlere yönelik getirilen kayıt tutma zorunluluğuna uymayanlar için ise 100 bin lira ile 1 milyon lira aralığında idari bir para cezası öngörülüyor. Buna ek olarak özel sağlık kuruluşlarının yanıltıcı reklam ve tanıtımları da yeni cezai yaptırımlarla engellenecek.

Kaynak: Independent Türkçe