Llama 4 Scout ve Maverick erişime açıkken, Behemoth modeli hâlâ geliştirme aşamasında. Yeni modeller Meta AI’yi güçlendirerek 40 ülkede çeşitli platformlarda kullanımda. Llama 4 serisi, Meta’nın ilk kez MoE mimarisi kullandığı modelleri içeriyor.
Meta, Llama 4'ü tanıttı
Meta, en yeni yapay zeka ailesi Llama 4’ü tanıttı. Gelişmiş mimarisiyle dikkat çeken Llama 4 serisi, farklı kullanım senaryolarına özel optimize edilmiş üç ayrı modelden oluşuyor.
Meta, yapay zeka çalışmalarında önemli bir eşiği daha geride bırakarak Llama 4 serisini tanıttı. Llama 4 ailesi; şu anda erişime açık olan Llama 4 Scout ve Llama 4 Maverick modellerinin yanı sıra, henüz eğitimi süren Llama 4 Behemoth modelini de içeriyor.
Şirketin açıklamasına göre bu modeller, Meta AI asistanına entegre edilerek WhatsApp, Messenger, Instagram ve web tabanlı uygulamalarda, 40 ülkede kullanıcıların hizmetine sunuldu.
MoE mimarisi
Llama 4 ailesi, Meta'nın ilk kez “mixture of experts” (MoE) mimarisiyle geliştirdiği modelleri içeriyor. Bu yaklaşımda görevler, uzman alt modellere bölünerek hem daha verimli işlem yapılabiliyor hem de yanıt üretiminde esneklik sağlanıyor. Böylece modeller, hem daha az kaynak tüketiyor hem de daha tutarlı sonuçlar sunabiliyor.
Scout: Uzun metinlerin ve kodların ustası
Llama 4 Scout, toplamda 109 milyar parametreye sahip ve bunun 17 milyarı aktif olarak kullanılıyor. 10 milyon token uzunluğundaki bağlam penceresiyle uzun belgeler, metinler ve kod tabanları üzerinde çalışmak için tasarlanan Scout, tek bir Nvidia H100 GPU üzerinde çalışabilecek şekilde optimize edilmiş durumda.
Maverick: Yaratıcılık ve çok dillilik için tasarlandı
Diğer erişime açık model olan Llama 4 Maverick, 400 milyar toplam parametre ve 128 uzmana dağıtılmış 17 milyar aktif parametre içeriyor. Genel amaçlı asistan görevlerinden yaratıcı yazı üretimine, çok dilli iletişimden farklı senaryolara kadar geniş bir kullanım alanı sunuyor. Meta’nın yaptığı dahili testlere göre Maverick, bazı görevlerde GPT-4o ve Gemini 2.0'ı geride bırakabiliyor. Ancak GPT-4.5 ve Claude 3.7 Sonnet gibi en güncel modellere karşı hâlâ kısmi dezavantajlara sahip.
Behemoth: Dev parametrelerle geliyor
Henüz yayınlanmamış olmasına rağmen merakla beklenen Llama 4 Behemoth, 2 trilyon toplam parametre ve 288 milyar aktif parametreyle dikkat çekiyor. Meta, Behemoth’un özellikle STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) odaklı değerlendirmelerde GPT-4.5, Claude 3.7 Sonnet ve Gemini 2.0 Pro gibi modellerin ötesine geçtiğini iddia ediyor.
Uygulamalar erişime açıldı
Scout ve Maverick modelleri, Hugging Face ve Llama.com üzerinden erişime açık durumda. Ancak bu erişim bazı yasal kısıtlamaları da beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği'nde yerleşik bireyler ve şirketler bu modelleri kullanamıyor veya dağıtamıyor. Ayrıca, aylık 700 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olan ticari işletmeler, modelleri kullanmak için Meta'dan özel izin almak zorunda.
Daha az reddetme, daha geniş yanıt yelpazesi
Meta, Llama 4 ailesinin önceki modellere göre daha az yanıt reddettiğini ve politik ya da toplumsal konularda daha geniş bir görüş çeşitliliği sunduğunu belirtiyor. Aynı zamanda daha dengeli ve gelişmiş bir içerik filtreleme sistemine sahip olduklarının altı çiziliyor.
LlamaCon bekleniyor
Şirket, Llama 4 modellerine dair daha fazla detayı ve gelecek planlarını 29 Nisan’da düzenlenecek LlamaCon etkinliğinde açıklayacağını duyurdu.