Yapay zekâ destekli görsel üretim platformu Midjourney, uzun süredir beklenen video üretim aracının ilk sürümünü kullanıma sundu. Kullanıcılar artık oluşturdukları ya da yükledikleri görseller üzerinden kısa animasyon videolar üretebiliyor.

Yeni özellik kapsamında, kullanıcılar bir görsel oluşturduktan sonra platformda beliren “animate” (canlandır) butonuna tıklayarak 5 saniyelik bir video klip oluşturabiliyor. Dileyen kullanıcılar, kendi yükledikleri bir görüntüyü de videonun “başlangıç karesi” olarak kullanabiliyor.

Varsayılan olarak sistem, görseldeki öğeleri rastgele hareket ettiren bir komutla çalışıyor. Ancak isteyen kullanıcılar “manual” (el ile ayarlama) butonuyla hareketin nasıl olacağını ayrıntılı şekilde tarif edebiliyor.

21 saniyeye kadar uzatılabiliyor

Midjourney'in yeni aracı ile oluşturulan animasyonlar, her seferinde 4 saniye daha eklenerek toplamda 21 saniyeye kadar uzatılabiliyor. Ayrıca videolarda “yüksek” ve “düşük hareket” seçenekleriyle sadece nesnelerin mi yoksa hem nesne hem kameranın mı hareket edeceği belirlenebiliyor.

Yeni video üretim özelliği, şimdilik yalnızca Midjourney’in web arayüzü ve Discord sunucusu üzerinden kullanılabiliyor. Hizmetten yararlanmak için en düşük seviye olan aylık 10 dolarlık abonelik gerekiyor. Bu paket, kullanıcıya yaklaşık 3,3 saatlik hızlı GPU süresi (yaklaşık 200 görsel üretimi) sunuyor.

Midjourney, video üretimlerinin görsellere kıyasla yaklaşık 8 kat daha fazla GPU maliyetine sahip olduğunu ve bunun da saniye başına "bir görsel üretimi kadar kaynak" harcandığı anlamına geldiğini belirtiyor.

Telif krizi: Disney ve Universal’dan dava

Midjourney’in video aracı, kullanıma sunulmadan önce Disney ve Universal tarafından açılan telif hakkı davasının da merkezindeydi. Her iki medya devi, şirketin video üretim aracıyla ilgili olarak “sınırsız sayıda izinsiz Disney ve Universal içeriği üretilebileceği” uyarısında bulunmuştu.

Dava dosyasında, Midjourney’in eğitimi sırasında telifli içeriklerin kullanıldığı ve bu nedenle “şirketin halihazırda telif ihlali yapmış olabileceği” ileri sürüldü.

Midjourney: Bu sadece ilk adım

Midjourney’in kurucusu David Holz, video modelinin bu ilk sürümünü bir “geçiş adımı” olarak tanımladı. Holz, gelecekte “gerçek zamanlı açık dünya simülasyonları” oluşturabilecek daha güçlü modeller geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Midjourney'in rakipleri arasında halihazırda Google, OpenAI ve Meta gibi teknoloji devleri yer alıyor. Bu şirketler, metin komutlarıyla video üretebilen kendi yapay zekâ modellerini kamuya sunmuş durumda.