Reuters’a konuşan üç farklı kaynağa göre, OpenAI'nin geliştirdiği yeni tarayıcı; sadece web sitelerine göz atmakla kalmayacak, aynı zamanda ChatGPT benzeri sohbet arayüzüyle kullanıcıların aradığı bilgilere doğrudan erişmesini sağlayacak. Amaç, Google’ın reklam gelirlerinin temelini oluşturan kullanıcı veri trafiğini kendi platformuna çekmek.

Thumbs B C F748F7748434Ab221898Bd047870Dad7

Eğer bu tarayıcı, ChatGPT’nin 400 milyonluk haftalık aktif kullanıcı kitlesi tarafından benimsenirse, Google Chrome’un sektördeki hâkimiyeti ciddi şekilde sarsılabilir. Şu an Chrome, Google’ın reklam gelirlerinin yaklaşık %75’ini oluşturuyor.

Tarayıcı değil, dijital asistan

OpenAI'nin tarayıcısı klasik internet gezintisini ikinci plana atmayı hedefliyor. Kullanıcılar, birçok işlemi geleneksel web sayfalarına gitmeden, sohbet arayüzü üzerinden gerçekleştirebilecek. Örneğin; bir uçuş rezervasyonu yapmak, bir otel bulmak ya da çevrim içi bir form doldurmak gibi işlemler, yapay zekâ aracılığıyla kullanıcı adına otomatik olarak yapılabilecek.

Bu özellik, OpenAI’nin “yapay zekâ ajanları” vizyonunun tarayıcıya entegrasyonu anlamına geliyor ve kullanıcılar için devrim niteliğinde bir kolaylık sunabilir.

Chromium altyapısı kullanılacak

Yeni tarayıcının, Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı Chromium altyapısı üzerine inşa edilmesi planlanıyor. Chromium, halihazırda Chrome’un yanı sıra Microsoft Edge, Opera gibi tarayıcıların da temelini oluşturuyor.

Başakşehir’de Boşanma Aşamasındaki Eşini Öldürdü (3)

Bu tercihle OpenAI, bir yandan mevcut web uyumluluğunu korumayı hedeflerken, diğer yandan topladığı veriler üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı amaçlıyor.

Rekabet hızla kızışıyor

OpenAI'nin bu hamlesi, yapay zekâ destekli internet deneyimi sunan tarayıcılar arasında yaşanacak yeni bir rekabetin de habercisi. Brave, The Browser Company ve Perplexity gibi şirketler de 2025 yılı içinde yapay zekâ tabanlı “asistan tarayıcılarını” kullanıcılarla buluşturdu.

Başakşehir’de Boşanma Aşamasındaki Eşini Öldürdü (4)

Ancak OpenAI’nin farkı, hali hazırda dünya çapında milyarlarca sorgunun yapıldığı bir ChatGPT altyapısına sahip olması. Bu da, yeni tarayıcının lansmanıyla birlikte anında geniş bir kullanıcı kitlesine erişmesini mümkün kılabilir.