Dünya serbest dalış şampiyonu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye 'Sudaki Yaşam Savunucusu' Şahika Ercümen, Marmara Denizi’ndeki müsilajın farkındalığı için bir dalış gerçekleştirdi. Ercümen’in dalışına Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Erdek Dalış Kulübü Eğitmeni Osman Benli eşlik etti.

Şahika Ercümen’in müsilaj farkındalığı dalışı

Güney Marmara’da, müsilajın en yoğun gözlemlendiği bölgelerden birinde gerçekleştirilen dalışta, Ercümen müsilajla ilk kez bu kadar yakın temas kurduğunu belirtti. “Çok enteresan bir dokusu var; kaygan, sabun köpüğü gibi. Denizler şu anda boğuluyor, nefes alamıyor. Buna bizzat şahit oldum,” diyen Ercümen, suyun altında karşılaştığı manzaranın kendisini derinden etkilediğini vurguladı.

Şahika Ercümen’dan Marmara Denizi’ne Farkındalık Dalışı ‘’Müsilaj Felaket Boyutunda’’ (3)

Ercümen, suyun yüzeyindeki müsilajın sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu ifade ederek, ‘’Suyun altı, hayalet bulutlarla sarılmış bir şehir gibi. Bu durum sadece görsel değil, tüm deniz canlılarının yaşam fonksiyonlarını baskılıyor,” dedi.

‘’Müsilaj 45 günde tüm denize yayıldı’’

Ercümen, müsilaj sorununun insanlığın sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak atıklar konusunda çok dikkatli olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Atıklarımıza çok dikkat etmeliyiz. Lavaboya dökülen bir damla yağ bile binlerce litre suyu kirletebiliyor. Yönetimlerin de atık kontrolü ve denetimlere öncelik vermesi şart. Acil eylem planlarını hayata geçirmeliyiz, yoksa denizlerimizi kurtaramayız.”

Şahika Ercümen’dan Marmara Denizi’ne Farkındalık Dalışı ‘’Müsilaj Felaket Boyutunda’’ (1)

‘’Örümcek ağı gibi bir tabaka oluştu’’

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın 23 Ekim 2024 tarihinden beri Marmara Denizi’ne yayıldığını ve sadece 45 günde tüm denize yayıldığına dikkat çekerek, “Yüzeyden 30 metre derinliğe kadar örümcek ağı gibi bir tabaka oluştu. Müsilaj, dibe çökerek pinaları, süngerleri ve mercanları öldürüyor. Bir pina saatte 6 litre suyu filtre ederken, bizim yanlışlarımız yüzünden bu canlılar yok oluyor,” sözlerini kullandı.

Şahika Ercümen’dan Marmara Denizi’ne Farkındalık Dalışı ‘’Müsilaj Felaket Boyutunda’’ (2)

Marmara Denizi’nin kurtuluşu için pinaların önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Eğer Marmara’yı kurtaracaksak, en büyük yardımcımız pinalar olacak. Ancak felaket boyutunda bir müsilajla karşı karşıyayız ve görmezden gelmek çözüm değil.”

Kaynak: AA