Sayıştay, koruyucu kıyafetlerin de aralarında bulunduğu giyim yardımı ödemelerini ‘kamu zarar’ sayarak zimmet çıkardı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü bünyesindeki memurlarda gerçekleştirilen ilk uygulama kapsamında her bir memurun 2021 yılında yapılan giyim yardımlarını geri ödemeleri istendi. Ödeme yapmaya memurlar için haciz işlemi başlatılacağı bildirildi. Karar sadece çalışan memurları değil, emekli ve vefat eden memurların mirasçılarını da etkileyebilir.

Yüzbinlerce memur etkilenebilir

Sayıştay’ın 2021 denetimlerinde, aralarında koruyucu kıyafetlerin de bulunduğu ayni giyim yardımlarının kamu kaynaklarını zarara uğrattığı tespit edildi. İlk olarak DSİ’de uygulanan karar, 687 memura toplam 4 milyon 383 bin liralık zimmet çıkarılmasıyla sonuçlandı. Sayıştay Temyiz Kurulu, 7’ye karşı 4 oyla bu ödemelerin usulsüz olduğuna hükmetti ve tutarların faiziyle tahsil edilmesi talimatını verdi.

Sayıştay’dan Memura Zimmet Kararı Giyim Yardımları ‘Kamu Zararı’ Sayıldı (1)

2012 yılında Hakem Kurulu kararıyla toplu sözleşmede memurlara tanınan giyim yardımı hakkı, enerji, sanayi, madencilik gibi hizmet kollarından başlayarak bayındırlık, ulaştırma, kültür-sanat, tarım ve ormancılık gibi alanlara yayılmıştı. Ancak Sayıştay, bu ödemelerin yasal dayanağının Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği’ne aykırı olduğunu savundu.

Emekliler ve mirasçılar da kapsamda

DSİ’nin haricindeki kamu kurumlarında da giyim yardımı konusunda denetimler sıklaştı. Sayıştay’ın DSİ için aldığı kararı diğer kamu kurumları için de alması bekleniyor. 2022’den bu yana birçok kurumda giyim yardımı yapıldığı belirtilirken her bir memur için yıllık ortalama 20 bin lira civarı zimmet çıkarılabileceği kaydediliyor.

Sendikalardan karara tepki

Karara sendikalar sert tepki gösterdi. Memur-Sen, giyim yardımlarının 2012’den beri toplu sözleşme kazanımı olduğunu ve 10 yılı aşkın süredir uygulandığını belirterek, kararın hukuksuz olduğunu savundu. Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, “12 yıldır eksiksiz uygulanan ve Sayıştay denetimlerinde sorun bulunmayan bu kazanım engellenemez” diyerek eyleme destek çağrısı yaptı. Sendikalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazı göndererek Danıştay’ın ayni ödeme kararına uyulmasını talep etti.

Kaynak: Cumhuriyet