Osmanlı hükümdarlarından Sultan 2. Abdülhamid’in soyundan olduklarını öne süren 71 kişi, mirastan pay alabilmek için veraset ilamı davası açtı. 15 yıl süren davanın sonucunda 71 kişinin de 2. Abdülhamid’in mirasçısı olduğuna karar verdi fakat gayrimenkullerin mirasçılara devri kısıtlandı. Mirasçılar ise Galatasaray Adası, Veliefendi Çayırı, Kabataş Meydanı gibi İstanbul’un önemli noktalarında bulunan gayrimenkulleri talep ediyor.
15 yıl süren davayı mirasçılar kazandı
Hürriyet’ten Özge Eğrikar’ın haberine göre, dava 2010 yılında, 71 kişinin Sultan 2. Abdülhamid’in soyundan geldiğini iddia ederek veraset ilamı talep etmesiyle başladı. Mahkeme, uzun süren bilirkişi incelemelerinin ardından 71 kişinin mirasçı olduğunu kabul etti.
Fakat, Osmanlı padişahlarına ait tapulu gayrimenkullerin, 1924’te çıkarılan Hilafetin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi Dışına Çıkarılmasına Dair Kanun” sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hazinesine aktarıldığı kaydedildi.
Hak iddia eden varisler ise Sultan 2. Abdülhamid’in 1918 yılında öldüğü ve Hilafetin Kaldırılması Kanununun kapsamı dışında yer aldığını vurguladı. Fakat mahkeme mirasçıların bu tezini reddederek gayrimenkul devrini kısıtladı.
İstanbul’un önemli noktalarını talep ediyorlar
Mirasçıların talep ettiği gayrimenkuller arasında İstanbul’un en değerli noktalarından Galatasaray Adası, Bakırköy’de 70 dönüm arazi, Beykoz ve Kartal’da 30’ar dönüm arazi, Kâğıthane’de 20 dönüm arazi, Veliefendi Çayırı, Dolmabahçe’de 30 dönüm bostan, Nişantaşı’nda iki konak, Şişli, Çatalca, Çekmece ve Geyve’de çok sayıda çiftlik, Galata’da değirmen arsası, Kabataş Meydanı, Horhor’da konak ve 5 dönüm arsa, Beşiktaş Serencebey’de 2 dönüm bağ ile Aydın, Antakya ve Kilis’te çeşitli araziler yer alıyor.
Söz konusu taşınmazların mirasçılara devredilmemesi üzerine varislerin yeni davalarla süreci devam ettirebileceği tahmin ediliyor.