TBMM’de kabul edilen yeni düzenlemeyle birlikte turizm sektöründe çalışanlar için hafta tatili uygulaması değiştirildi. Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgesi olan konaklama tesislerinde görev yapan işçiler, 6 gün yerine 10 gün aralıksız çalışacak ve ancak 11’inci gün tatil yapabilecek.
Mevcut İş Kanunu’na göre, işçilere 7 günlük zaman diliminde en az 24 saat kesintisiz hafta tatili verilmesi gerekiyor. 46’ncı maddeye göre, bu süreden az tatil verilmesi durumunda bu hak kullandırılmamış sayılıyor. Ayrıca işçi, hafta tatilinde yalnızca bir saat bile çalışsa, bu durum Yargıtay kararlarınca tatil yapılmamış olarak değerlendiriliyor.
Zorunlu Değil Ama Fiili Durum Farklı
Yasaya göre, işverenin hafta tatilinde işçiyi çalıştırabilmesi için onay alması gerekiyor. Ancak uygulamada bu onay genellikle işe girişte toplu şekilde alınıyor. Dolayısıyla işçiler yasal olarak “rızayla” tatilde çalışıyor görünüyor. Üstelik hafta tatilinde yapılan çalışmalar fazla mesai kapsamında değerlendirilip yüzde 50 zamlı ödeniyor.
Yeni Yasada Fazla Mesai Ücreti de Yok
Yeni düzenleme kapsamında, 10 gün çalışıp 1 gün dinlenme sistemine geçilen turizm sektöründe, hafta tatilinde yapılan çalışmalar artık fazla mesai olarak da sayılmayacak. Yani işçiler o gün içinde normal saatlerinde çalışsalar bile ek ücret alamayacaklar.
Tatil Ne Zaman Kullandırılacak? Belirsiz
Yasa, kullanılmayan hafta tatillerinin ne zaman kullandırılacağına ilişkin bir hüküm içermiyor. Bu konuda Yargıtay'dan net bir karar çıkmadığı sürece, işverenler işçilere yalnızca her 11’inci günde tatil vererek yasal boşluğu kullanabilecek.
Kölelik Tartışması Diğer Sektörlere de Sıçrayabilir
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, bu uygulamanın sadece turizmle sınırlı kalmayabileceği belirtiliyor. İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok sektörün Çalışma Bakanlığı’na benzer taleplerde bulunduğu ifade ediliyor. Bu nedenle yakın zamanda benzer düzenlemelerin Meclis gündemine gelebileceği konuşuluyor.