2009 yılında kurulan ve 2014’te Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp, hala ücretsiz olarak kullanılabiliyor ve uygulamada reklam yer almıyor. Uygulama 2020 yılında 2 milyar kullanıcıyı geçmişti; şimdi ise Facebook’tan sonra 3 milyar kullanıcı barajını aşan nadir uygulamalardan biri oldu.
Meta’nın yapay zekâ stratejisinde WhatsApp kilit rol oynuyor
Bu dev kullanıcı kitlesi, WhatsApp’ı Meta için stratejik açıdan çok önemli bir platform haline getiriyor. Meta, WhatsApp’ın özellikle yapay zekâ hizmetlerini dağıtmak için en büyük platformlardan biri olduğunu daha önce de açıklamıştı.
Meta CFO’su Susan Li, toplantıda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kullanıcılar Meta AI ile farklı giriş noktalarından etkileşime geçiyor. WhatsApp, Meta AI’nin en çok kullanıldığı uygulamamız olmaya devam ediyor.”
Li ayrıca, WhatsApp kullanıcılarının büyük bölümünün Meta AI ile birebir sohbetlerde iletişim kurduğunu belirtti.
ABD pazarı için farklı strateji
Zuckerberg, WhatsApp’ın AI (yapay zekâ) özelliklerine kolay erişim sağladığını ancak özellikle ABD gibi ülkelerde, kullanıcıların hâlâ telefonlarının varsayılan mesajlaşma uygulamalarını tercih ettiğini söyledi. Bu nedenle Meta, Meta AI adlı bağımsız bir uygulamayı piyasaya sürerek ABD pazarında konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.
Zuckerberg şöyle dedi:
“ABD mesajlaşma pazarında zamanla lider olmak istiyoruz ama buradaki konumumuz, dünyanın geri kalanında WhatsApp ile sahip olduğumuz güçlü konumdan farklı. Bu yüzden Meta AI uygulaması, ABD’de kişisel yapay zekâ alanında lider olmak açısından özellikle önemli.”
WhatsApp Business büyüyor
Meta ayrıca, WhatsApp’ın işletmelere yönelik versiyonu olan WhatsApp Business’ın hızla büyüdüğünü ve uygulama ailesinin 510 milyon dolarlık gelirinin önemli bir kısmını oluşturduğunu açıkladı.
Meta, WhatsApp Business için yapay zekâ araçları test ediyor. CFO Susan Li, işletmelerin Meta’nın yapay zekâsını kendi bilgileriyle eğitebileceği yeni bir arayüz ve kontrol paneli üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu bilgiler arasında bir işletmenin web sitesi, WhatsApp profili ya da Instagram ve Facebook sayfası yer alabilecek.
Ayrıca bazı işletmelerin, müşterilerle yaptıkları sohbetlerde Meta AI sohbet robotunu devreye alması da test ediliyor.