Sovyetlerin uzay alanındaki çalışmaları için 1972 yılında fırlatılan ‘’Kosmos 482’’ uzay aracının görevi Venüs’e giderek burada incelemeler yapmaktı. Ancak roketteki ateşleme arızası, aracın Dünya yörüngesini terk etmesini engelledi. Yarım yüzyıldan fazla süredir uzayda kontrolsüz şekilde dolanan aracın, atmosfere girmesi için geri sayım başladı.

Kosmos 482 Dünya’ya çarpacak

Bilim insanlarına göre, Venüs’ün yoğun ve aşırı sıcak atmosferine dayanacak şekilde tasarlanan kapsül, Dünya atmosferinde parçalanmayıp tek parça halinde yeryüzüne ulaşma potansiyeline sahip. Bu durum, kapsülün düşüşü sırasında risk oluşturabileceği endişesini artırıyor.

Yarım Tonluk Uzay Çöpü 53 Yıl Sonra Dünya’ya Iniyor Türkiye’yi Vurabilir Mi (1)

Türkiye’yi vurabilir mi?

Tahmini olarak Londra ile Kanada’nın Edmonton kenti aralığında bir yere düşmesi beklenen aracın Türkiye, Suriye, Mısır ve Azerbaycan gibi ülkelere de çarpma olasılığı bulunuyor. Fakat uzmanlar Dünya yüzeyinin 4’te 3’ünün sularla kaplı olması sebebiyle kapsülün suya düşeceğine kesin gözüyle bakıyor.

Yarım Tonluk Uzay Çöpü 53 Yıl Sonra Dünya’ya Iniyor Türkiye’yi Vurabilir Mi (2)

Hollandalı gökbilimci Marco Langbroek, “Risk sıfır değil, ancak ciddi bir endişe gerektirmiyor. Bu olay, yılda birkaç kez yaşanan meteor düşüşleriyle benzer bir risk taşıyor. Yıldırım çarpması ihtimali bile daha yüksek” diyor.

Dünya yörüngesinde 25 bin uzay çöpü var

NASA’nın araştırmalarına göre Dünya atmosferinde 10 cm’nin üzerinde yaklaşık 25 bin uzay çöpü yer alıyor. Kosmos 482 boyutundaki enkazlar yaklaşık 100 yıla kadar yörüngede kalması gerekirken bu aracın erken düşmesinin sebebi olarak ısı kalkanının bozulması da gösteriliyor.

Kosmos 482’de yer alan ısı kalkanı eğer bozulmadıysa, Dünya’ya çarpışı esnasında yaklaşık birkaç yüz gram TNT patlamasına eş şiddette bir çarpma gerçekleştirebilir.

Kaynak: NTV