Jeopolitik gerginlikler, ticaret savaşları ve makroekonomik belirsizlikler yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirdi. Geçtiğimiz hafta küresel emtia piyasalarında sert dalgalanmalar yaşanırken, değerli metaller son yılların en yüksek seviyelerini test etti. Tarım ve enerji ürünlerinde ise karmaşık bir seyir hâkimdi.

Yatırımcılar Panikte! Altın, Gümüş Ve Platin Uçuşa Geçti… İşte Sebebi!

Altın Üç Haftanın, Gümüş 14 Yılın Zirvesinde

Altının ons fiyatı son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, gümüş 39,13 dolarla Eylül 2011’den bu yana zirve yaptı. Ancak haftayı değer kaybıyla tamamladı. Analistler, gümüşte özellikle güneş enerjisi sektöründen gelen talebin fiyatları desteklemeye devam edeceğini belirtiyor.

Platin, 1.485 dolarla 11 yılın zirvesine çıkarken; yükselişte spekülatif alımların ve Çin kaynaklı fiziksel talebin etkili olduğu ifade ediliyor. Paladyum ise Rusya’dan gelebilecek arz kısıtları nedeniyle Haziran 2023’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 1.342 dolara ulaştı.

Haftalık performans:

  • Platin: +%1,6
  • Paladyum: +%2,1
  • Altın: -%0,2
  • Gümüş: -%0,6

Yatırımcılar Panikte! Altın, Gümüş Ve Platin Uçuşa Geçti… İşte Sebebi! (2)

Trump'ın Tarife Resti Piyasayı Karıştırdı

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, AB ve Meksika menşeli ürünlere %30 gümrük vergisi uygulayacağını açıklaması, yatırımcıları tedirgin etti. Ayrıca, Rusya’ya uygulanması planlanan ek yaptırımlar da piyasada panik havası yarattı. Trump’ın Moskova’ya tanıdığı 50 günlük süre, yaptırımların ertelenme olasılığına işaret ederek kısmen rahatlama sağladı.

Aynı dönemde açıklanan ABD enflasyon verileri de beklentilerin üzerindeydi. TÜFE yıllık yüzde 2,7 artarken, ÜFE ise yüzde 2,3 ile beklentilerin altında kaldı. Perakende satışlardaki yüzde 0,6'lık artış ise tüketici talebinin güçlü seyrettiğini gösterdi.

Baz Metallerde Dalgalı Seyir

Çin’in ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyümesi ve ABD’deki olumlu tüketici verileri talebi desteklerken, Trump’ın ithal bakıra yüzde 50 vergi tehdidi metaller üzerinde baskı yarattı. Bu gelişmelerin ardından:

  • Bakır ve alüminyum hafif geriledi,
  • Çinko, kurşun ve nikel sınırlı artış gösterdi.

Petrol Gerilerken Doğal Gaz Sıçradı

Orta Doğu’da artan jeopolitik tansiyon ve hava koşulları enerji piyasalarında dalgalanmaya yol açtı. Irak’ın kuzeyindeki İHA saldırıları ve İsrail’in Suriye’ye yönelik operasyonları petrol arzına yönelik endişeleri artırdı. Buna rağmen Brent petrol haftayı yüzde2 düşüşle kapattı.

ABD’de sıcak hava dalgası doğalgaz tüketimini artırırken, doğal gaz fiyatları haftalık bazda yüzde 6,8 yükseldi.

Yatırımcılar Panikte! Altın, Gümüş Ve Platin Uçuşa Geçti… İşte Sebebi! (4)

Tarım Emtialarında Kuraklık ve Tarifeler Etkili

Tarım ürünlerinde fiyatlar, hem ticaret politikaları hem de iklim koşullarından etkilendi. Trump’ın vergi planları ve Güney Amerika’daki kuraklık, başta buğday, mısır ve soya fasulyesi olmak üzere pek çok üründe fiyat artışına yol açtı.

  • Yükselenler: Buğday, mısır, soya, kahve, pamuk, şeker
  • Düşenler: Pirinç, kakao (haftalık -%5,8)

ABD’li ithalatçıların, olası tarifeler yürürlüğe girmeden önce Brezilya kahvesini limanlara çekme çabası da piyasadaki hareketliliği artırdı.