Aşure Günü resmi tatil mi? Aşure Günü, İslam tarihinde önemli bir yere sahip ancak şu an için resmi tatil ya da dini bayram statüsünde değil. Peki, Aşure Günü resmi tatil mi olacak? 2025 yılında Aşure Günü, 5 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. Teklif kabul edilirse, Ramazan ve Kurban Bayramları'na Aşure Günü de eklenecek.
Aşure Günü resmi tatil mi olacak?
İslam kültüründe derin anlamlara sahip olan Aşure Günü’nün dini bayram ilan edilmesi gündemde. CHP’li vekilin sunduğu yasa teklifi yasalaşırsa, bu özel gün hem bayram hem de resmi tatil olarak kutlanacak.
Aşure Günü resmi tatil mi?
Her yıl Muharrem ayının 10. gününde idrak edilen Aşure Günü, İslam tarihinde önemli olaylara tanıklık etmiş bir zaman dilimi olarak kabul ediliyor. En çok bilinen rivayet, Hz. Nuh’un gemisinde kalan malzemelerin karıştırılmasıyla yapılan ilk aşureye dayanıyor. Bu günde binlerce kazan aşure pişirilip paylaşılırken, Aşure Günü’nün statüsüyle ilgili yeni bir gelişme gündeme geldi.
Chp'li vekilden kanun teklifi
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, onlarca öğrencinin gözaltına alındığı bu günlerde Aşure Günü'nün dini bayram ve resmi tatil ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir yasa değişikliği teklifi sundu. “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun”da değişiklik öngören teklifin yasalaşması halinde, Ramazan ve Kurban Bayramları’na ek olarak Aşure Günü de resmi takvimde dini bayram olarak yer alacak.
"Aşure günü, dini bayram sayılsın" talebi
Aşure Günü, şu an için resmi tatil ya da dini bayram niteliği taşımıyor. Ancak kanun teklifinin kabulü halinde bu durum değişebilir. Teklifin kabul edilmesiyle birlikte Aşure Günü, Türkiye’de dini hassasiyetlere sahip geniş kitlelerin ortak değerlerinden biri olarak yasal güvenceye kavuşmuş olacak.
Aşure Günü ne zaman 2025?
Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. gününde kutlanan Aşure Günü, her sene miladi takvimde farklı tarihlere denk geliyor. 2025 yılında Aşure Günü, 5 Temmuz Cumartesi günü idrak edilecek.