Dünya’da hayatın sürmesi için önemli unsurlardan birisi olan Ay’ın giderek gezegenimizden uzaklaştığı tespit edildi. Bilim insanlarının çalışmaları da Ay’ın Dünya’dan uzaklaşmasının uzun vadede günleri 25 saate çıkarabileceğini ortaya koyuyor. Fakat bu değişim birkaç yılda değil yaklaşık 200 milyon yılda tamamlanacak.
Ay, Dünya ile arasına mesafe koyuyor
Ay, şu anda Dünya’dan yaklaşık 384.400 kilometre (238.000 mil) uzakta ve bir yörüngeyi 27,3 günde tamamlıyor. Ancak bilim insanları, Ay’ın her yıl yaklaşık 3,8 santimetre uzaklaştığını belirtiyor. Meyers, bu süreci “Kollarını açarak hızını düşüren bir artistik buz patencisi” benzetmesiyle açıklıyor. Ay’ın “geri çekilmesi” olarak adlandırılan bu hareket, Dünya’nın dönüş hızını kademeli olarak azaltıyor ve günlerin süresini uzatıyor.
Astronomi bilimciler, 1,4 milyar yıl önce bir günün sadece 18 saat sürdüğünü ve bu durumun nedeninin de Ay’ın Dünya’ya o dönemde daha yakın olduğunu belirtiyor.
Ay, Dünya için hayat demek
Ay’ın yerçekimi ve Dünya’ya olan mesafesi, okyanusların gelgitlerini bile etkiliyor. Dünya’nın hızlı dönüşü, okyanus havzalarında sürtünmeye yol açıyor ve bu enerji transferi, Ay’ın daha yüksek bir yörüngeye çıkmasına neden oluyor. Aynı zamanda, iklim değişikliği de bu süreci hızlandırabilir. Erimekte olan buzullar, okyanuslara eklenen suyu ekvatora taşıyor ve bu durum, Dünya’nın dönüş hızını daha da yavaşlatıyor. Küresel ısınma, bu uzun vadeli değişimde beklenmedik bir faktör olarak öne çıkıyor.
Her şeye rağmen 1 günün 25 saat olacağı günleri görmemiz imkansız gibi duruyor. Bilim insanlarına göre bu durumu gözlemlemenin tek yolu bir zaman makinesi olacak.