Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 22 bin atama ve tayin işleminde yeni bir uygulama devreye alındı. Sistemin detaylarını açıklayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, polislerin atama ve tayinlerinde tıpkı öğretmenlerde olduğu gibi ‘görev puanı’nın etkili olacağını bildirdi.
Polis atamalarında görev puanı dönemi
Yeni sistemde görev puanı, personelin çalıştığı birimin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, iş yükü ve personel sayısına göre belirlenen görev yeri puanı ile o birimde çalışılan gün sayısının çarpımıyla hesaplanıyor. Bu yöntemle, özellikle İstanbul gibi yoğun nüfuslu bölgelerde veya şark görevinde bulunan polislere daha yüksek puanlar verilerek atamalarda avantaj sağlanıyor. Bakan Yerlikaya, bu sistemin daha adil ve objektif bir atama süreci sunduğunu vurguladı.
22 bin atama ve tayin yapıldı
Atama dağılımında ilk sırada birinci bölgeden (batı) ikinci bölgeye (doğu) 7 bin 983 polis, ikinci bölgeden birinci bölgeye 12 bin 355 ve ikinci bölge içerisinde bin 707 olmak üzere toplamda 22 bin 45 polisin atama ve tayin işlemleri gerçekleştirildi.
Atama sonuçlarını öğrenmek için Pol-Net sistemine kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapabilirsiniz. Öte yandan personeller SMS ile de atama hakkında bilgilendiriliyor.
Yönetmelikteki diğer yenilikler arasında, özel harekat polislerinin de artık genel atama kurallarına tabi olması ve nüfusa kayıtlı oldukları illere atanabilme hakkından yararlanabilmesi yer alıyor. Ayrıca, bazı bölgelerdeki zorunlu hizmet süreleri yeniden düzenlendi; örneğin, yedi yıl olan hizmet süresi bazı birimlerde beş yıla indirilirken, diğerlerinde 12 yıla çıkarıldı. Personel, görev puanlarına 15 gün içinde itiraz edebilecek ve sonuçlar Mart 2025’te açıklanacak.