Balıkesir Erdek'te yaşayan iki çocuk babası Mehmet Keşniş, hayvan sevgisiyle tanınıyor. Sahil Mahallesi’nde kafe ve kamping işleten Keşniş’in çiftlik hayatı, 11 yıl önce aldığı iki kazla başladı. Zamanla sayıları 30’a çıkan kazlar, her sabah kafenin bahçesinden çıkıp denize inmeye başladı. Çevredekilerin ilgisini çeken bu manzara, bazı kişilerin şikayetiyle sona erdi. CİMER’e yapılan başvuru sonrası İlçe Tarım Müdürlüğü, Keşniş’e kazları dışarı çıkarmaması ve denize sokmaması yönünde uyarıda bulundu.
Kümese Kapatılan Kazlardan Sekizi Öldü
Mehmet Keşniş’in kızı Başak Keşniş, kazların yaklaşık bir ay önce cezai işlem uygulanmaması için kümese kapatıldığını ve bu süreçte sıcak hava ve strese bağlı olarak 8 kazın hayatını kaybettiğini açıkladı. Başak Hanım, “Mahallede bazı kişiler hayvanların çok serbest gezdiği gerekçesiyle şikayette bulunmuş. Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri geldiler ve bize ‘Hayvanları kaldırmazsanız cezai işlem yapacağız’ dediler. Biz de mecburen kazları kümes içine almak zorunda kaldık. Şu an kazlar hapiste gibi” ifadelerini kullandı.
Kazları deniz kenarında serbestçe gören ve besleyen mahalle sakinlerinin ise durumu merak edip üzüldüğünü belirten Başak Keşniş, “Birçok kişi ‘Kazlar nerede? Onlara yemek veriyorduk, şimdi neden gözükmüyorlar?’ diye soruyor. Ama maalesef şu an bir çözüm yok” dedi.
Hayvanlar Kümese Hapsoldu
Kümese kapatılan kazların tekrar sahilde ve denizde özgürce dolaşmasını isteyenler, dilekçe toplayarak CİMER’e başvuruda bulunacaklarını belirtti. Mehmet Keşniş ise durumu şöyle anlattı:
“Burada adeta hapsoldular. İnsanlar kendi canlarını koruyor ama hayvanları böyle sıcak havalarda kapalı tutmaya razı oldular. Biz de ceza almamak için istemeyerek kapattık. Tüm gün boyunca mecburen kümeste kalıyorlar. İnsanlar hemen şikayette bulunuyor, hayvanları bir yerlere kapatmaya bayılıyorlar. ‘Neredeler?’ diye soruyorlar. Yine de sağ olsunlar, yemek getirip veriyorlar. Ama tabii kötü niyetli kişiler de var. Dışarıda dolaşıyorlar, denize giriyorlar diye şikayet ediyorlar. Oysa kazlar denizi bizden çok daha az kirletiyor. İnsanlar denizden çok daha fazla kir bırakıyor. Kazların bıraktığı en fazla şey ayak izi olur.”
“Hayvanların Hakkına Girmemek Lazım”
Mahalle sakinlerinden Nilüfer Duruoğlu (53), alınan karardan dolayı üzgün olduğunu ifade ederek, kazların doğal yaşamında suyla haşır neşir olmalarının önemli olduğunu vurguladı. Perde ayaklı bu hayvanların mutlaka kısa süreli de olsa suya girmelerine izin verilmesi gerektiğini belirten Duruoğlu, bu kararın hayvanlar için oldukça ağır olduğunu söyledi. “Hiçbir canlının hakkını çiğnememek gerekiyor. Kul hakkı varsa, onların da hayvan hakkı var. Bu şekilde olmamalı” diye ekledi.