Nedir?

Günlük 5 tane üretip 135 bin TL kazanıyor: Osmaniye’nin coğrafi işareti andız tespihi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde andız ağaçlarından topladığı kozalaklarla ‘’andız tespihi’’ üreten 54 yaşındaki Mustafa Üstünel, günlük 5 tespihten 135 bin TL kazandığını ifade ediyor.

Osmaniye’nin coğrafi simgesi olarak bilinen andız ağaçlarından servet değerinde tespihler üreten 54 yaşındaki tespih ustası Mustafa Üstünel, 35 yıldır bu mesleği yaptığını ifade ediyor. Kadirli ilçesinde yaşayan Üstünel, Türk Patent ve Marka Kurumunca ‘’coğrafi işaret belgesi’’ alan ‘’Kadirli andız tespihi’nin üretiminden oldukça yüksek rakamlar kazanıyor. Fakat Üstünel, siparişlere yetişmekte zorlandığını ve ayrıca yetiştirecek çırak bulamadığını da söylüyor.

Saatlerce emek harcıyor

Tespihçilik serüvenine 19 yaşında çırak olarak başlayan Üstünel, Kadirli’nin yüksek rakımlı ormanlarında yetişen andız ağaçlarının kozalaklarını toplamak için saatlerce emek harcıyor. Topladığı kozalakları, Şehit Mehmet Hallaç Mahallesi’ndeki evinde bulunan atölyesine getiren usta, çekirdekleri kurutup kavlatma makinesiyle kabuklarından ayırıyor.

Tornada özenle şekillendirdiği çekirdekleri ipe dizerek farklı renklerde 33’lük tespihler tasarlayan Üstünel, her bir tespihi el emeğiyle sanata dönüştürüyor.

Andız tespihi nedir?

Kokusu, doğallığı ve kolay çekimiyle öne çıkan Kadirli andız tespihleri, Türkiye’nin dört bir yanından büyük talep görüyor.

İnternet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanından sipariş aldığını söyleyen Üstünel, “İnsanlar doğal malzemeden yapılan bu tespihlere büyük ilgi gösteriyor. Coğrafi işaret belgesi, tespihimizin tanınırlığını artırdı. Daha fazla tanıtım yapabileceğimizi umuyorum” diye konuştu.

Evli ve üç çocuk babası olan Üstünel, tespih üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu ve ancak en kaliteli çekirdeklerden üretilebileceğini belirtiyor.