Nedir?

Hindistan’ı yöneten cesur Türk kadını: Raziye Sultan’ın tarihi hikayesi

Hindistan’da kurulan ilk Türk-Müslüman devletleri arasındaki Delhi Sultanlığı, tarihteki en güçlü hükümdarlıklardan biriydi. Başka bir ilginç nokta ise Delhi Sultanlığı’nın başında Türk kadın hükümdar Raziye Sultan’ın yer alması oldu. Zeki ve askeri dehası olan bir lider olan Raziye Sultan, Türk-İslam tarihine adını altın harflerle yazdırsa da günümüzde adı çok zikredilmeyen isimlerdendir.

İslam’ın Hindistan’da yayılmasının temel etkenlerinden birisi olan Delhi Sultanlığı, döneminin en parlak devletlerinden birisi olarak tarihte yerini almıştır. Devletin kurucusu Kutbettin Aybek ile İltutmuş zamanında altın çağını yaşayan hükümdarlık, ilk kez kadın bir lider tarafından yani İltutmuş’un kızı ‘Raziye Sultan’ tarafından yönetilmiştir.

Hindistan’ı yöneten cesur kadın

Raziye Sultan, 1236 yılında babası İltutmuş’un vefatından sonra taht mücadelelerinin gölgesinde Delhi Sultanlığı’nın başına geçti. Üç yıl boyunca (1236-1240) ülkeyi yöneten Raziye, yalnızca Hindistan’ın ilk Müslüman kadın hükümdarı olmakla kalmadı, aynı zamanda Türk-İslam dünyasında liderlik vasıflarıyla parlayan bir isim oldu.

Çağdaş kronikler, onu zeki, basiretli ve yetkin bir askeri lider olarak tanımlıyor. Babasından aldığı kapsamlı eğitim, devlet yönetiminde erken yaşta deneyim kazanmasını sağladı. İltutmuş’un sağlığında bile devlet işlerine aktif olarak katılan Raziye, babasının en yakın destekçilerinden biriydi.

Ülkenin karıştığı bir dönemde sorumluluk aldı

Raziye Sultan’ın devletin başına geçtiği dönem siyasi karışıklıklar ve iç çekişmelerle doluydu. Yaşanan sorunların üzerine cesurca giden Raziye Sultan, otoritesini sağlamlaştırmak adına erkek gibi davranıp onlar gibi giyinmeye başladı.

Sonrasında sert tedbirler ve politikalar uygulayan Raziye Sultan, vali ve kumandanların kendisine karşı uyguladığı muhalafet sebebiyle tahtın verdiği baskıyı kaldıramadı ve 1240 yılında hükümdarlığı sona erdi.