Tiyatro oyunu seyretmek kültürlenmenin yanında eğlenceyi de beraberinde getiren bir etkinlik. Sezonun da açılmasıyla beraber sayısız tiyatro oyunu seyircisini bekliyor. Birçok şehirde olduğu gibi İstanbul’da da tiyatro oyunları sergileniyor.

Başlığımızda söylediğimiz gibi; bu ay kültür sanata doyacaksınız. İstanbul’da izleyebileceğiniz tiyatro oyunlarını sizler için bir araya getirdik!

İstanbul Devlet Tiyatroları

Tiyatro izlemek istediğinizde aklınıza ilk gelen yerlerden biri elbette ki devlet tiyatrolarıdır. Hem daha uygun fiyatlı olmasıyla hem de belirli bir kalite standardını korumasıyla devlet tiyatroları en sık tercih edilenler arasında.

Devlet tiyatroları, İstanbul’da da sık sık oyunlar sergilemektedir. Peki bu oyunlar hangileridir ve biletleri nereden alınır?

Kendi Gök Kubbemiz

Tiyatro1

Yönetmenliğini Okday Korunan’ın üstlendiği, aynı zamanda oyunculuk yaptığı, Yahya Kemal Beyatlı’nın aynı adlı kitabını şiar alarak yola çıkan bu tiyatro oyunu, sizi adeta geçmişe bir yolculuğa davet ediyor.

Bu oyunla birlikte eskiyle, yeninin Doğu ile Batı’nın bir çatışmasına tanıklık edebileceksiniz. Elbette ki Yahya Kemal’in İstanbul sevgisi göz ardı edilemez. Bu tiyatro oyununda da İstanbul’a aşk duyacaksınız!

Tek perde ve 1 saat 15 dakikadan oluşan bu oyun insana dair her türlü duyguyu barındırıyor; aşk,sevgi, özlem, ölüm… Aynı zamanda 2019 XIX. Direklerarası Seyirci Ödülleri - Tableau (Tablo)Oyun ve 25. Türkan Kahramankaptan Ödülleri - Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu - Okday Korunan ödüllerine de sahip bir tiyatro oyunu.

Kapıların Dışında

Tiyatro2Ünlü Alman oyun yazarı Wolfgang Borchet’in yazdığı Behçet Necatigil’in çevirdiği oyun devlet tiyatrolarında sergileniyor. Volkan Sarıöz’ün yönetmenliğini yaptığı oyun, başarılı ve kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çekmeye ve hâlâ ilgi görmeye devam ediyor.

Oyunun konusu İkinci Dünya Savaşı’ndan dönen Alman askeri yaşadıkları denebilir. Rus cephesinde savaşıp bacağının sakatlanmasıyla savaşa tanıklık etmiş bir asker hikayesi. Ee tabi böyle biri ülkesine geri döndüğünde ne olur? Oyun bunun cevabı aslında. Savaş’ın getirdiği yıkıma bizzat tanıklık etse de ülkesine geri döndüğünde bu etkileri görmek yıkıcı olabiliyor.

Artık hiçbir şey eskisi gibi değildir ve geçmiş birçok kayıp vermiştir. Bunun yanında umutsuzluğu da beraberinde getirmiştir ki topluma yabancılaşan yalnız kalmayı tercih eden birini izliyoruz. Bu karakteri ise Can Yılmaz hayat veriyor.

Savaş teması sayısız eserin konusu olmuş geniş ve artık belki de evrensel bir tema. Wolfgang’in kaleminden savaşın etkilerine tanıklık etmek isterseniz bu oyun tam size göre.

Hamlet

Tiyatro3

Hamlet belki de yazıldığı günden bugüne kadar dünya üzerinde en çok sergilenen oyunlardan biri. William Shakespeare’in kaleme aldığı bu oyun Sabahattin Eyüboğlu’nun çevirisiyle son zamanlarda tekrar sahnelenmeye başladı.

Rejisör koltuğunda ise Işıl Kasapoğlu oturuyor. Zaten Hamlet bugüne kadar çok beğenildiği için çok fazla sergilenmesiyle ünlü olmuş bir oyun. Bu oyunu anlatmak nafile.

Eğer seyretmediyseniz ya da tekrar o soyluların dünyasında girmek isterseniz Devlet Tiyatroları İstanbul’da ve İstanbul’daki özel tiyatrolarda hep sergilenmeye devam edecek. Yeni nesiller geldikçe onlar da izleyip öğrenecek. Yeni oyuncularla yeniden sahnelenecek. Ama hep sahnelecenek.

Tiyatro ne demek? Diye sorsanız muhtemelen birçok kişi hamlet cevabını verir. Hamlet oyunundan meşhur sözü de buraya ekleyelim: “Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu.” İzlemek ya da izlememek işte bütün mesele bu.

Rumuz Goncagül

Tiyatro4

Oktay Arayıcı’nın yazmış olduğu Zafer Algöz’ün yönetmenliğini yaptığı oyunda müzikleri de Timur Selçuk’un elinden çıktı.

Müzikal ağırlıklı bir oyun olan Rumuz Goncagül’ün müzikleri ve şarkıları o kadar başarılı ki izlerken ve dinlerken vaktin nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Eğer ikinci perdeyi izleyemediyseniz de çok üzülüyorsunuz.

Oyun kızına koca bulmak için gazeteye Goncagül rumuzuyla (asıl adı Gülsün) ilan veren bir annenin (İnsaf Hanım) koca adaylarını tartmasını anlatıyor. Kızı bu adaylarla görüşüyor o da onları uzaktan izliyor.

Maddi olarak sıkıntıda oldukları için odalardan bir tanesi de bir memura (Sıtkı) kiralar. Bu aileye bir de memur olan komşuları eşlik ediyor. Çünkü gazeteden 260 adet mektup gelmiştir ki bu adayların hepsiyle görüşmek imkansızdır.

Mektuplardan iyi olanları seçip görüşmeye başlarlar ve başlarında bir erkek olmadığı için (İnsaf Hanım’ın kocası vefat etmiştir) Sıtkı Bey de bu aileye yardım eder. Ancak işler işin işinden çıkılmaz bir hale gelir. Tabii bu arada Sıktı Bey de Gülsün Hanımı gizliden gizliye seviyordur.

Goncagül’ün talipleri Goncagül’ü gerçekten seviyor mu yoksa çıkar için mi onunla birlikteler, belalı taliplisi karşısında ne yapacak, aradığı aşkı yakınında olduğunu fark edebilecek mi? Tüm bu soruların cevabını oyun sizlere sunacak.

İstanbul Özel Tiyatrolar

İstanbul’da izleyebileceğiniz tiyatro oyunlarını bulabileceğiniz bir diğer adres özel tiyatrolardır elbette. Daha pahalı olduğundan daha belki de daha premium bir hizmet sunan bu tiyatrolar yine seyircilerin tercih ettiği yerlerden.

Tanınırlığı yüksek, her anlamda tiyatro alanında kendini kanıtlamış kişilerin (sadece oyunculuk olarak değil) eserlerini izleme fırsatı için özel tiyatroları tercih edebilirsiniz.

Richard

Tiyatro5

Okan Bayülgen’in William Shakespeare’in ünlü trajedisi Richard’dan hareketle yazıp yönettiği bu tiyatro oyunu seyircileriyle buluşuyor. Aynı zamanda Okan Bayülgen de Richard karakterini canlandırıyor.

Oyun seyircilere eşsiz ve unutulmaz bir deneyim sunarken sanattan da naibini alıyor. Hikaye polisten kaçarken bir tiyatro salonuna kaçan birinin önce III. Richard rolünü daha sonra ise yönetmen rolünü almasını konu ediyor. Bu oyunun süresi ise 2 saat. Ayrıca +18 yaş sınırlaması olduğunu da belirtelim.

Amadeus

Tiyatro9

Dünyanın görmüş olduğu en dahi müzisyenlerinden biri olan Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin hikayelerini anlatıyor. Eminim herkes Mozart’ı duymuştur ,her iki anlamda da, ama hiç izleme fırsatı buldunuz mu? İzlemediyseniz bu oyun tam size göre.

Başrollerini Selçuk Yöntem (Antonio Salieri) ve Tansu Biçer (Wolfgang Amadeus Mozart)’ın paylaştığı oyunun rejisörlüğünü de başarılı yönetmen Işıl Kasapoğlu üstleniyor. 5 sezondur süren bu olanağanüstü oyun tüm temsillerini kapalı gişe olarak oynamıştır.

Amedeus'un aldığı ödüllerden bazıları şunlardır;

  • Haldun Dormen Özel Ödülü
  • En İyi Yönetmen
  • Sürekli Mükemmelliyet
  • En İyi Prodüksiyon
  • GQ Türkiye Men Of The Year 2022 Göz Alıcı Başarı Ödülü

Sık sorulan sorular

İstanbul'da sahnelenen tiyatrolar hakkında sıklıkla sorulan soruları yanıtlayacak olursak;

Devlet Tiyatroları Biletleri Nereden Alınır?

İstanbul’da izleyebileceğiniz tiyatro oyunlarına biletleri nereden alacaksınız? İBB tiyatro biletleri nerede satılır? Gibi sorular sıkça karşılaşılan sorular arasındadır. Bu sorular tabii ki değişiklik göstermektedir. Ama ilgili yerlerin ilgili sitelerinde detaylıca cevaplarını bulabilirsiniz.

28. İstanbul Tiyatro Festivali Ne Zaman?

22 Ekim - 19 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde kültür ve sanata doyacaksınız. Daha detaylı bilgiyi İsatnbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) sitesinden öğrenebilirsiniz.

Editör: Şeyma Yıldırım