2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları 11 Temmuz’da açıklandı. 15 Haziran'da yapılan sınavda 719 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan alması kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Sosyal medyada “şaibe” iddiaları gündeme gelirken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iddiaları net bir dille yalanladı.

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından bazı kullanıcılar, bu yılki LGS’nin son yılların en zor sınavı olduğunu vurgulayarak bu kadar yüksek sayıda birincinin çıkmasını “şüpheli” bulduklarını ifade etti. Konuya dair çok sayıda paylaşım yapılırken, bazı siyasetçiler de sınav güvenliğini sorgulayan açıklamalarda bulundu.

Lgs'de Rekor 719 Öğrenci Tam Puan Aldı, Şaibe İddialarına Meb’den Sert Yanıt Geldi

MEB: "Şeffaf ve Denetime Açık Bir Sınav Süreci Yürütüldü"

Milli Eğitim Bakanlığı, tartışmalar üzerine yazılı bir açıklama yayımlayarak sınav sürecinin tüm aşamalarının titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bazı basın ve sosyal medya mecralarında dile getirilen 'şaibe' iddiaları asılsızdır. Sınav süreci geçmiş yıllarda olduğu gibi ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Tüm sorular, 8. sınıf müfredatına uygun olarak akademisyenler, alan uzmanları ve deneyimli öğretmenler tarafından hazırlanmıştır. Kamuoyunu yanıltıcı söylemlerde bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.”

Bakanlık ayrıca, sınavın yurt içi ve yurt dışında sorunsuz şekilde uygulandığını ve gelen tüm itirazların değerlendirildiğini vurguladı. Kamuoyuna çağrıda bulunan MEB, öğrencilerin emeğine gölge düşürecek paylaşımlardan kaçınılmasını istedi.

Lgs'de Rekor 719 Öğrenci Tam Puan Aldı, Şaibe İddialarına Meb’den Sert Yanıt Geldi (1)

"LGS'de Şaibe" İddiaları Nasıl Çıktı?

Konuya birçok siyasetçi ve milletvekili tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu iddiaların mesnetsiz olduğunu belirterek suç duyurusunda bulundu. İşte LGS sonuçlarıyla ilgili şaibe iddialarını kamuoyuna taşıyan isimler ve açıklamaları:

Sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından X (eski adıyla Twitter) hesabından açıklama yapan Muharrem İnce, tam puan alan öğrenci sayısını şu sözlerle eleştirdi:

“MEB’in yaptığı LGS’den pis kokular geliyor. Son 5 yılın en zor sınavı olduğu söylenen sınavdan rekor sayıda, 719 birinci çıkmış. MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz. Bu birinciler hangi illerden ve hangi okullardan?”

CHP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise, öğrencilerin kişisel bilgilerinin kamuoyuna açıklanması çağrısında bulundu:

“Sıfır hata ile 500 tam puan alan 719 öğrencinin; kendilerinin, anne-babalarının adlarını, soyadlarını, okullarını, illerini açıklayın, olsun bitsin. Yoksa ‘çünkü çaldılar’ denecek ve şaibe bitmeyecek!”

Kitapçıkların sınav sırasında sosyal medya gruplarında dolaştığına dair iddiaları gündeme taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, şu ifadeleri kullandı:

“LGS sonuçlandı, 719 birinci çıktı! Sınavın yapıldığı sekiz yılın en yüksek birinci sayısı! Bunun, sınav devam ederken kitapçıkların WhatsApp gruplarında yayınlanmasıyla ilişkisi nedir diyerek, soru önergesi verdim.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve KİT Komisyonu Grup Sözcüsü Yavuzyılmaz ise sınav sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi:

“MEB’in yaptığı Lise Geçiş Sınavı’nda (LGS) aynı anda 719 birinci çıkması, hilesiz yapılan bir sınav açısından imkansızdır. Nokta.”