Hepimizin hayatında bütün parayı nereye harcadığını düşündüğü anlar olmuştur. İşler o kadar kontrolden çıkmıştır ki artık ne kadar borçta olduğunuzun bile farkında değilsinizdir. Bazen de bir şeyi elde etmeyi çok istiyorsunuzdur fakat bunun için bir türlü istediğiniz parayı toparlayamıyorsunuzdur.
Bu durumu düzene koymak için yöntemler bulunuyor. Sizin için para biriktirme yöntemlerini araştırdık!
Para Biriktirme Yöntemleri
Evet, para biriktirmek bazen çok zormuş gibi hissettirebilir, biz de bu durumu sizin için kolaylaştırıcı 10 farklı yöntemden bahsedeceğiz. Hazırsanız listemizi paylaşıyoruz:
- Bütçe hesaplaması yapma
- Giderleri Sınıflandırma
- Tasarruf Hesabı Açma
- 50/30/20 Yöntemi
- Hedef Belirleme
- Alışveriş Listesi Hazırlama
- Toplu Alışveriş Yapma
- Borçları Ödeme
- Hayır Diyebilmeyi Öğrenme
- Harcamama Günleri
Bütçe Hesaplaması Yapma
Para biriktirmeye başlamadan önce ilk yapmanız gereken bütçenizi hesaplamaktır. Gelir ve giderlerinizin neler olduğunu bilmeden para biriktirmek işinizi çok zorlaştıracaktır.
Bütçenizi hesaplamak hem para biriktirmek için basit bir başlangıç olacak, hem de paranızı nerelere harcadığınızın farkındalığını kazandıracaktır.
Bunun için, gelirlerinizin ve giderlerinizin tümünü çoktan aza doğru bir kâğıt parçasına sıralayın. Her ay ne kadar gelirinizin olduğunu ve bunları nerelere harcadığınızı inceleyin.
Artık ay sonunda elinizde ne kadar para kalacağını biliyorsunuz!
Giderleri Sınıflandırma
Her ay elimize ne kadar para geçtiğini ve bu paraları nerelere harcadığımızı öğrendik. Bu adımda ise bu giderleri önem sırasına göre listeleyeceğiz.
Öncelikle giderlerinizi ihtiyaç ve istek olarak iki kısıma ayırın. Zaruri harcamalarınızı ihtiyaç kısmı altında listeleyin. Artan para ise tamamen bizim özgürlüğümüze kalmış durumda!
Buradan her ay tasarruf etmek istediğiniz miktarı kendi istek ve ihtiyaçlarınıza göre belirleyerek, kalan parayı da istekleriniz için rahatça harcayabilirsiniz.
Tasarruf Hesabı Açma
Elbette her zaman yaptığımız planlar tutmayabilir. Bazen insan paranın sıcaklığını cebinde hissettikçe harcamak isteyebilir ve başta yapmış olduğu planlara zıt hareketler sergileyebilir.
Bu durumu yaşamamak içinse tasarruf etmek istediğiniz miktarda paranızı kenara ayırmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bankanızda bir tasarruf hesabı açarak yukarıda yaptığımız hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan tasarruf paramızı bu hesaba direkt aktarabiliriz.
Belki de daha eski bir yöntem kullanmak istersiniz ve bir kumbara veya “birikim kavanozu” edinebilirsiniz. Paranızı buralarda saklamak, birikmiş parayı gördükçe sizin daha iyi hissetmenize ve birikim için daha çok heveslenmenize sebep olacaktır.
Aynı zamanda tasarruf paranızı diğer paralarınızdan ayırmak sizin için bu parayı harcamayı çok daha zor kılacaktır!
50/30/20 Yöntemi
Eğer paranızı bölmekte ve sınıflandırmakta zorluklar yaşıyorsunuz bu yöntem tam da sizin için!
Ünlü ekonomist Warren Buffett’ın keşfettiği bu yöntemde paranızın yarısını ihtiyaçlarınız, yüzde otuzunu istekleriniz ve kalan kısmını yani yüzde yirmisini de tasarruf için ayırmanız gerekiyor.
Bu yöntem sayesinde istek ve zevklerimize gereğinden fazla para ayırma sorunundan kurtulmuş oluyoruz ve tasarruf edeceğimiz miktar çok daha kesin olarak göz önüne çıkıyor.
Ayrıca olası gelir veya gider artma azalma durumlarından bu yöntem sayesinde kurtulabiliyoruz. Her seferinde tek tek hesaplayıp tekrar ne kadar isteklerimize harcayacağımıza ne kadar tasarruf edeceğimize karar vermektense yeni fiyatlara göre bu oranları uygulayarak kolayca işin içinden çıkabiliyoruz!
Hedef Belirleme
Para biriktirmek istiyorsanız bir motivasyonunuzun olması çok önemlidir. Bu iş uzun süreli ve kararlılık ister. Bu yüzden bir hedefinizin olması sizi bu yolda daha azimli ve kararlı yapabilir.
Bu tasarrufu yapmanızdaki ana sebebinizi belirleyin, hatta bunu bir yere yazın ve kendinize bunu hatırlatın. Hedefleriniz uzun süreli de olabilir, kısa süreli de.
Ama unutmayın ki asıl önemli olan bir hedefi tamamladığınızda yenisini bulabilmektir. Bunu bir alışkanlık haline getirdiğinizde paranızın üzerindeki kontrolünüzün ne kadar arttığına siz de şaşıracaksınız.
Alışveriş Listesi Hazırlama
Alışveriş merkezleri bizim algılarımıza ve bilinçaltımıza oynayacak şekilde dizayn edilir. İnsan psikolojisi daha rahat anlaşılmaya başladıkça reklamcılık sektörü de bu doğrultuda gelişti.
Ürünlerin renklerinden isimlerine, koyuldukları reyonlardan sıralanma şekillerine kadar sizi manipüle edecek şekilde tasarlanmaya başlandı.
Bundan dolayı alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlamak ve o listeye bağlı kalmak size istemediğiniz harcamalar yapmanızın önüne geçecektir.
Toplu Alışveriş Yapma
Yine üstteki maddeye benzer olarak alışverişinizi parça parça yaptığınızda, alışveriş esnasında ihtiyacınız olduğunu düşüneceğiniz bazı ürünlerle karşılaşabilir ve bunları almak isteyebilirsiniz.
Halbuki bir alışveriş listesiyle beraber bütün ihtiyaçlarınız neler olduğunu bildiğiniz bir alışverişe çıkmanız sizin bu dikkat dağıtıcı unsurlara yenik düşmenizi engelleyecektir.
Nelere ihtiyacınız olduğunu kesin bir şekilde bildiğiniz ve buna uyduğunuz sürece reklamcıların bu numaralarının sizin üzerinizde etkisi size aslında ihtiyacınız olmayan şeyleri aldırmak için yetersiz kalacaktır.
Borçları Ödeme
Belki de birçok insanın kafasının içini sürekli kurcalayan ve insana sinir, stres getiren şeydir ödenmemiş borçlar. Tertemiz bir sayfa açmak istediğinizde bile sürekli kendinizi ekside görmek sizin motivasyonunuzu ve hevesinizi kaçıracaktır.
Bir de bunun üstüne faiz eklendiyse göğsünüzü sıkan ve sizi gittiğiniz her yerde takip eden bir stresle yaşamanız olasıdır.
Bu yüzden ilk etapta borçlarınızı kapatmaya odaklanmanız hem sizi psikolojik olarak rahatlamış hissettirecektir, hem de günden güne kazandığınız ve sakladığınız paranın başkasına gitmesine engel olacaktır.
Borçlarınızı hızlıca kapatmak için isteklerinizden kısmak ve tertemiz bir sayfayla tasarrufunuza başlamak da mantıklı seçeneklerden biri olacaktır!
Hayır Diyebilmeyi Öğrenme
Hayatımızın birçok yerinde bize yakın insanların ısrarlarına direnmekte zorluklar yaşıyoruz. Bu da bizim kendimize verdiğimiz sözleri çiğnememize sebep olabiliyor. Fakat bu sefer aynı şeyler yaşanmayacak, çünkü artık “hayır” diyebiliyoruz!
Tabi ki buradaki kastımız arkadaşlarımızın her davetini reddetmek değil. Kendimize ayırdığımız “istek” bütçemizi nasıl harcayacağımıza özgürce karar verebiliriz, fakat önemli olan mesele bu sınırları aşmamaya dikkat etmekte.
Arkadaşlarınıza ve çevrenize bu planlarınızı anlatmaktan çekinmeyin ve bir dahaki ısrarlarında planınızı hatırlatın ve kararlı olduğunuzu onlara gösterin. Bunu onlara bir kere kanıtladıktan sonra sizin kararınıza alışacak ve ısrarlarını sürdürmeye devam etmeyeceklerdir.
Harcamama Günleri
Bazı aylar harcamalarımız istemsizce artabilir. Ay sonuna kadar planınızın dışına çıkacak gibi duruyorsanız “harcamama günlerini” deneyebilirsiniz. Buradaki mantık biraz daha oruç gibi işliyor.
Örneğin; her gün düzenli bir şekilde sabah kahvesi almayı alışkanlık haline getirmiş birisiniz. Böylesi keyfi harcamalarınıza belirli sürelerle ara vermemeyi deneyebilirsiniz. O günleri minimum harcamayla kapatmak hem özgüveninizi yerine getirecektir hem de bütçenizdeki açığı kapatmanızda yardımcı olacaktır!
Sonuç olarak, her ne kadar para biriktirmek zorlu bir süreç olsa da bu adımları izledikten sonra aslında o kadar da zor olmadığının farkına varacaksınız.
Bu şekilde kendinizi çok daha rahat geçindirdiğiniz ve istediğiniz şeyleri çok daha hızlı elde edebildiğinizi fark edeceksiniz.
Hedeflerinizi gerçekleştirmek ise bu süreçte sizi sadece daha güçlü kılacaktır!