Bilindiği üzere okullar açıldı ve yavaş yavaş kış gelmeye başladı. Yaz tatilinden sonra sabah derslerine yetişmek için erken uyanmak oldukça zor bir hal almaya başladı. Özellikle gün geçtikçe gündüzlerin kısalması ve gecelerin uzaması, işi daha zorlaştırdı.
Çoğu öğrenci sabah uyandığında, güneş ışığında değil de karanlıkta güne başlamaya alışmak zorunda kaldı. Bu doğrultuda derse yetişmek ve zamanında uyanabilmek için çeşitli yöntemler araştırılıyor. Sizin için erken uyanmak için yapılabilecekleri araştırdık.
Sabahları Erken Uyanmanın 5 Yolu
Gecelerin uzamasıyla birlikte erken uyanabilmenin zorlaşması, vatandaşın en büyük dertleri içerisinde yer alıyor. Özellikle sabah dersi olan öğrencilerin ve çalışanların erken uyanması, yolda geçirilen zamanın da göz önünde bulundurulmasıyla oldukça önemli bir hal alıyor. Peki erken uyanmak için neler yapmalı?
İşte sabahları erken uyanmanın 5 yolu:
- Uyanma Saatinizi Ayarlayın
- Uyanma saatine göre uyumak
- Egzersiz yapmak ve Düzenli beslenmek
- Pozitif Bir Alarm Melodisi Seçmek
- Bir Sabah Ritüeli Oluşturmak
Uyanma Saatinizi Ayarlamak
Sabahları erken uyanmanın 5 yolundan ilki, uyanma saatini ayarlamak. Bu kapsamda uyanılması gereken saati biyolojik saat olarak ayarlamak, oldukça büyük bir önem arz ediyor.
Peki uyanılması gereken erken saati nasıl biyolojik saatimiz yapabiliriz? Bunun için öncelikle bir uyku düzeni oluşturmalısınız. Yapılması gereken en önemli şey ise hafta sonları, izin günleri ve erken uyanmaya gerek olmayan günlerde bile erken uyanmaya çalışmak.
Böylece vücut, uyanması gereken saate alışıyor ve kendini dinlenmiş hissediyor. Dolayısıyla erken uyanmak için ekstradan bir çaba sarfetmenize gerek kalmıyor. Öyle ki, bu yöntemi düzenli uygulayan insanlar, sabah uyanmak için alarma bile gerek duymuyor.
Uyanma Saatine Göre Uyumak
Sabahları erken uyanmanın 5 yolundan bir diğeri ise uyanma saatine göre uyumak. Bunun için öncelikle kaçta uyanmanız gerektiğini düşünüp ona göre bir hesap yapmalısınız. Uykuda geçecek zamanı ise minimum 6 saat ve maksimum 8 saat olacak şekilde hesaplamalısınız.
Çünkü insan vücudu 6 saatin altındaki uykuda tam performans gösterememekte ve dinlenememektedir. 8 saatin üzerinde de beyin devreye girmekte ve her 8 saatin başında birinci saat yeniden başlamaktadır.
Dolayısıyla 6 saatten az ve 8 saatten fazla uyuyan insanların dinlenemediği ve sabahları erken uyanamadığı bazı bilimsel çalışmalarla kanıtlanıştır. Bu sebeple sabahları erken kalkmak istiyorsanız, uyanma saatinize göre uyumalısınız.
Uyumakta zorluk çekiyorsanız, bunu kolaylaştıracak çeşitli yöntemlere yönelebilirsiniz. Örneğin; uyumadan önce kitap okuyabilir, ılık bir duş alabilir, kafeinsiz bitki çayları içebilir ve uyku öncesi egzersizleri yapabilirsiniz.
Egzersiz Yapmak ve Düzenli Beslenmek
Egzersiz yapmak ve düzenli beslenmek de sabahları erken uyanma konusunda oldukça etkili. Sadece uyku düzeni için değil tüm yaşamsal fonksiyonların doğru bir şekilde işlemesi için değerli olan bu iki koşul, uyku kalitesini de yakından etkiliyor.
Çünkü uyku kalitesinin iyi olması, sabahları erken uyanmayı da oldukça kolaylaştırıyor. Bu doğrultuda gün içerisinde yapılan doğru beslenme ve küçük çaplı egzersizler, sabahları erken uyanmaya büyük yardımda bulunuyor.
Ayrıca yeşil yapraklı, protein ağırlıklı ve lifli beslenmek, bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Böylelikle gece yaşanan bağırsak sorunlarının önüne geçiyor ve uyku kalitesini artırıyor.
Gün içerisinde veya uykudan önce yapılan egzersizler ise uykuya erken dalabilmeyi kolaylaştırıyor. Bu doğrultu da siz de sabahları erken uyanmaktan rahatsızlık duyuyorsanız, gün içerisindeki beslenme davranışlarınıza ve hareket alanınıza dikkat edebilirsiniz.
Pozitif Bir Alarm Melodisi Seçmek
Sabahları erken uyanmanın 5 yolundan bir diğeri de güne mutlu başlayabilmek. Bu konuda karşımıza sabah bizi uyandırmaya çalışan alarmın melodisi çıkıyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki mutlu bir alarm melodisi, sabah mutlu ve erken uyanmaya yardımcı olabiliyor.
Peki bizler bu kapsamda neler yapabiliriz? Öncelikle bizi mutlu hissettiren, mutlu uyanmamıza sebep olan, enerjik ve pozitif bir müzik seçmeliyiz. Ardından ise bu melodiyi alarm sesi yapmalı ve onunla uyanmalıyız. İşte bu melodi, bizim mutlu ve erken uyanmamıza vesile oluyor.
Bir Sabah Ritüeli Oluşturmak
Sabah rutini oluşturmak da erken uyanmak için etkili bir yöntem. Çünkü bir rutin oluşturmak, vücudu ve beyni buna hazırlıyor. Dolayısıyla sabah ritüelinde yapmanız gereken şeyler, size bir sorumluluk olarak yükleniyor.
Böylece sabahları erken uyanmak oldukça kolaylaşıyor. Peki bu sabah ritüelinde neler olabilir? Ilık bir duş, sağlıklı bir kahvaltı, sıcak bir kahve, kısa bir egzersiz ya da kitap okumak seçenekler arasında sıralanabiliyor.
Ayrıca sabah bu tarz belli başlı rutinlere sahip olan bireyler, erken uyanmanın da verdiği enerjiyle güne daha zinde başlayabiliyor.
Sık Sorulan Sorular
Sabahları erken uyanmanın 5 yolunu detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi de bu konu hakkında merak edilen detaylara yer verelim…
Erken Kalkmak Neden Zor?
Sabahları erken kalkmak, gün içerisinde istemeyerek yapılacak olan işlerin varlığıyla veya gece yaşanan olumsuz olaylar ile doğru orantılıdır. Bu sebeple yatmadan önce içilen kafeinsiz bitki çayları ve ılık bir duş, uykuya rahat dalmaya yardımcı olmaktadır.
Sabahları Dinç Kalkmak İçin Ne Yapmam Lazım?
Sabahları erken uyanmayı başardık. Peki dinç ve zinde olmak için neler yapılabilir? İşte sabahları dinç uyanabilmek için yapılması gerekenler:
- Uyanma saatine göre uyumak
- Kaliteli bir yastık seçimi yapmak
- Yatak seçimine özen göstermek
- Uyku pozisyonu belirlemek
- Sabah uyandığınızda pozitif şeyler düşünmek
- Su içme seviyesini artırmak
- Uyku haline geçmeden önce rahatlatıcı egzersizler yapmak
- Uykudan en az dört saat önce çikolata ve kahve gibi besinlerin tüketimini kesmek
Erken Uyanmak Yararlı Mı?
Yapılan çalışmalar erken uyanmanın insan sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunduğunu gösteriyor. Sabah erken kalkmanın en büyük faydası dengeli bir ruh sağlığı olarak karşımıza çıkıyor. Erken saatte kalkanların, gece geç saatlere kadar oturan ve geç uyanan kişilere göre daha az depresyon riskine sahip olduğu biliniyor.