Emekli maaşı ve bayram ikramiyesi zamları, Türkiye’nin küresel emeklilik sisteminde geri düşmesine engel olamadı. Yapılan zamlara rağmen milyonlarca emeklinin geçim mücadelesi azalmak yerine arttı. Türkiye’nin emeklilik sistemi anlamında dünyadaki son konumu ise merak konusu.
Türkiye sondan dördüncü sırada
ABD merkezli danışmanlık şirketi Mercer ile finans eğitimi alanındaki CFA Institute, dünyadaki emeklilik sistemlerini karşılaştıran kapsamlı bir araştırma yayımladı. Emekli aylığının miktarı, emekli sisteminin sürdürülebilirliği ve emeklilik sisteminin güvenilirliği esas alınarak 48 ülkede geliştirilen bu çalışmada Türkiye, emeklilik sistemi bakımından sondan dördüncü sırada yer aldı. Listenin ilk 5 sırasında yer alan ülkeler ise şu şekilde:
Hollanda: 84.8 puan
İzlanda: 83 puan
Danimarka: 82 puan
İsrail: 80 puan
Singapur: 79 puan
Türkiye ise 48.3 puan alarak sadece Filipinler, Arjantin ve Hindistan’ın önüne geçebildi.
Emekliler yılı mı sefalet yılı mı?
DİSK Emekli-Sen Başkanı Cengiz Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılın ‘’Emekliler Yılı’’ ilan etmesine atıfta bulunarak, "2024 emekliler için açlık, yoksulluk ve sefalet yılı olarak geride kalıyor, 2025 yılı ise daha da zor geçecek gibi görünüyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tarihin en yüksek maaş artışlarını gerçekleştirdiklerini söyleyerek ekonomideki krizin artarak devam etmesini ‘’dengesiz fiyat politikası ve açgözlülüğe’’ bağladı.
Türkiye’deki emeklilik sistemi nasıl iyileşebilir?
Rapora göre, Türkiye’deki emeklilik sisteminin iyileşmesi için öncelikli olarak en yoksul yaşlıların emekli maaşı artmalı. Sonrasında özel emeklilik sistemleri yaygınlaştırılarak emeklilikten önceki özel emeklilik fonundaki birikimin sınırlandırılması gerekiyor.