3 Mayıs Uluslararası Leopar Günü'nde, küresel hayvan refahı kuruluşu FOUR PAWS, büyük kedilerin karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekti. Özellikle leoparlar, yasadışı ticaret nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.

Leoparlar, canlı ya da ölü halde, sadece egzotik evcil hayvan olarak değil; geleneksel tıp, lüks aksesuarlar ve hatıra eşyaları için de parçalanarak pazarlanıyor. Kemikleri, dişleri, derileri; hepsi birer kazanç kapısı olarak görülüyor.

Kaplan Bulamayan Kaçakçılar Leoparlara Yöneldi (1)

Kaplanların Yerine Leoparlar Katlediliyor

FOUR PAWS’in vahşi hayvan ticareti uzmanı Vanessa Amoroso, kaplanlara yönelik talebin artmasıyla birlikte leoparların da hedef haline geldiğini söylüyor. Pek çok kaçakçı, leopar parçalarını kaplan ürünüymüş gibi satarak pazarlarda dolaşıma sokuyor. Bu da leopar nüfusunun daha da azalmasına neden oluyor.

CITES kapsamında en sıkı koruma altında olmalarına rağmen, sadece 2020 ile 2023 arasında yaklaşık 12 bin leoparın ya da vücut parçalarının yasa dışı ticareti yapıldı.

Güney Afrika: Krizin Merkezi

Araştırmalar, Güney Afrika’nın bu yasadışı ticarette önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Ülkedeki büyük kedi üretim tesisleri ve yetersiz yasal düzenlemeler, ticaretin büyümesine olanak sağlıyor. FOUR PAWS, Break the Vicious Cycle kampanyasıyla bu karanlık endüstriye dikkat çekiyor.

Amoroso, farklı ülkelerdeki koruma politikalarının eşit olmadığını ve yaban hayatı kaçakçılarının en az engelle karşılaştıkları yerleri hedef aldıklarını belirtiyor: “Kaplanlar daha sıkı korunuyorsa, daha kolay ulaşılabilen leoparlara yöneliyorlar.”

Kaplan Bulamayan Kaçakçılar Leoparlara Yöneldi (2)

Sığınaklarda Hayata Tutunan Leoparlar

Ancak umut da var. FOUR PAWS, Güney Afrika'daki LIONSROCK Büyük Kedi Sığınağı ile ticaretten kurtarılan kedilere güvenli bir yaşam sunuyor. 2006 yılında kurulan sığınakta, türlerine uygun yaşam koşulları sağlanıyor.

Sığınağın ilk sakinlerinden Mike ve Tulani adlı iki leopar, yıllar önce kurtarıldıktan sonra burada huzurlu bir hayata kavuştu. Tulani, bir safari çiftliğinde doğmuş, ardından evcil hayvan olarak satılmıştı. Mike ise doğadan kaçırılmıştı. İkili, leoparların doğasındaki yalnızlığa rağmen kısa sürede birbirine alıştı. Bugün hâlâ birlikte Afrika güneşinin tadını çıkarıyorlar.

FOUR PAWS, dünya genelindeki hükümetlere çağrıda bulunarak yaban hayatı ticaretine karşı daha sıkı yasalar ve denetimler talep ediyor. Leoparların kaderi yalnızca birkaç doğa koruma kurumuna değil, küresel bir farkındalığa bağlı.

Kaynak: https://tr.euronews.com/