Türkiye’yi derin bir yasa boşan Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki metan gazı faciasında 12 askerimiz şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), yaşanan olayın ‘’metan gazına maruz kalma’’ nedeniyle gerçekleştiğini duyursa da Türkiye Kömür İşletmeleri’nde görev yapan bir mühendis, bu açıklamanın yeterli olmadığı görüşünde.

‘’Metan gazı maruzu yeterli bir sebep değil’’

Uzman, Kuzey Irak’ın Şırnak ve Silopi’deki asfaltit (petrol türevi kömür) üretim alanlarında ve bu alanlarla bağlantılı kapalı mağaralarda etilen, hidrojensülfür ve karbonmonoksit gibi zehirli gazların birikebileceğini ifade etti. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) gaz tespiti çalışmalarına katıldığını belirten mühendis, “Bu gazlar, yetersiz havalandırma veya havalandırmanın engellenmesi durumunda zehirlenmeye yol açar. Eğer ferdi oksijen maskesi ve gaz dedektörü kullanılmadıysa, bu büyük bir eksikliktir” dedi.

Maden Mühendisinden Pençe Kilit Faciası Açıklaması ‘’Metan Gazı Açıklamaya Yetmez, Eğitim Eksikliği Var’’

Teröristlerin mağaradan ayrılırken eşya ve stoklarını imha etmesi ya da çürümeye terk etmesiyle beraber ortaya çıkabilecek karbonmonoksit ve hidrojensülfür gibi gazların ‘’yanıcı ortam tuzağına’’ sebep olabileceğini bildiren uzman isim, bu durumun da zehirlenme sonucunu ortaya çıkarabileceğini bildiriyor.

‘’O bölgede metan gazı barındıran maden veya mağara yok’’

Mühendis, MSB’nin ‘’metan gazı’’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek facianın yaşandığı bölgede metan gazı barındıran bir maden veya mağara olmadığını kaydetti ve ekledi:

“Metan gazı havadan hafiftir, mağaranın üst kesiminde birikir ve en küçük hava akımında dağılır. Bu vaka ‘metan maruziyeti’ ile açıklanamaz”

‘’Eğitim verilmeliydi’’

Uzman, “Eğitim verilmişse bu hata yapılmamalıydı. Verilmediyse, nasıl olur da bu kadar riskli bir ortamda en basit önlem alınmaz?” diyerek, olayın ayrıntılı bir şekilde araştırılması ve kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: T24