Meme kanseri son zamanlarda genç kişilerde de sıklıkla görülmeye başlanan bir hastalık. Bu nedenle de bazı belirtiler yaşadığınızda ihmal etmeden muayene olmanız sağlığınız açısından oldukça önemli. 

Meme kanserinin ilk belirtileri nelerdir, tedavi yöntemi nasıl olmalıdır konularının detayları yazımızda!

Meme Kanseri İlk Belirtileri Nelerdir? 

Meme Kanserinin Ilk Belirtileri (10)

Meme kanseri sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur. Özellikle kadınlarda görülen bu hastalığın ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle de teşhisin erken konması önemlidir.

Peki meme kanserinin başlangıcı nasıl anlaşılır?

Meme kanserinin bazı belirtileri bulunur. Bu belirtileri yaşayan kişilerin ihmal etmeden doktora gitmesi önemlidir. Meme kanseri belirtileri nelerdir maddeler halinde açıklayalım. 

Meme Kanserinin Belirtileri 

Meme kanserinin ilk belirtileri aşağıdaki gibidir. 

  • Meme kanseri görülen kişilerde en çok rastlanan belirtilerden birisi meme ucunda ya da memede meydana gelen ağrıdır.  Göğüste bulunan hücre dokuları kanser kitlesi sebebiyle büyüdüğü için ağrı oluşur. 
  • Meme kanserinin ilk belirtileri arasında koltuk altında ya da memede oluşan kitle yer alır. Bu kitle şişlik şeklinde de olabilir. 
  • Meme ucunda oluşan kızarıklık, kaşıntı ya da tahriş meme kanseri belirtileri arasındadır. 
  • Meme ucundan su gibi bir akıntı ya da kanlı bir akıntı gelmesi de belirtilerden biridir.
  • Meme kanseri olan kişilerin göğüs damarları belirgin bir hale gelir. 
  • Meme kanserinin ilk belirtileri arasında göğüslerde meydana gelen boyut ve şekil değişimi de bulunur. 

Meme kanseri belirtileri yaşayan insanlar ayna karşısına geçerek kendilerini muayene etmelidir. Belirtiler meme kanseri riskini gösteriyorsa doktorundan randevu olarak muayene olması erken teşhis ve sağlığı açısından önemlidir. 

Meme kanseri olduğunu düşünen kişiler kendi muayenesini nasıl yapabilir alt başlığımızda ayrıntılarıyla anlatalım. 

Evde Meme Muayenesi Nasıl Yapılır? 

Meme Kanserinin Ilk Belirtileri (5)

Meme kanseri riski son dönemlerde hem gençlerde hem de yaşlılarda görülen bir durumdur. Bu durumu yaşayan kişiler için bazı belirtilerden bahsettik. Peki meme kanseri olma ihtimalini düşünen kişiler için evde meme muayenesi nasıl yapılır gelin bu soruyu cevaplandıralım. 

Evde Meme Kanseri Riski İçin Muayene İşlemi 

Evde meme kanseri için muayene işlemi aşağıdaki gibidir. 

  1. Öncelikli olarak üst kıyafetler çıkarılır.  Aynanın karşısında geçilerek eller başın arkasına kaldırılarak geriye doğru bastırılır. 
  2. Bu işlemi yapınca göğüs kasları gerilir ve meme yapısında değişiklik ve farklılıklar belli olur. 
  3. Eller iki yandan bele konulur. Bu işlemle de göğüste oluşan boyut ve renk farkı gözlemlenir. 
  4. Tekrardan ayna karşısına geçilir ve sağ meme sol elle daire çizilerek çok bastırılmadan muayene edilir. Ardından bu işlem sol meme için de uygulanır. Bu işlemin amacı kitle ya da şişlik var mı diye kontrol etmektir. 
  5. Bu işlem tamamlandıktan sonra sağ ve sol göğüs ucu iki parmak içiyle çok fazla bastırılmadan muayene edilir. 
  6. Meme muayenesi bittikten sonra koltuk altlarınızı da çok fazla bastırmadan kontrol ediniz. 

NOT: Meme muayenesi evde yapabileceğiniz kolay bir işlemdir. Bu işlem sonrasında göğsünüzde ya da koltuk altlarınızda kitle, şişlik, renk değişimi, belirgin damarlar gibi meme kanserinin ilk belirtilerini yaşıyorsanız ihmal etmeden doktora gitmeniz önemlidir. 

Meme Kanseri Neden Olur? 

Meme Kanserinin Ilk Belirtileri (7)

Meme kanseri son dönemlerde artış gösteren bir hastalıktır. Meme kanseri neden olur merak edilir. Bu kanserin oluşmasının nedeni göğüste bulunan hücrelerin mutasyona uğrayıp değişmesidir. Mutasyona uğrayıp değişen hücreler tümör oluşturur. Bu tümörler kanserli dokuları oluşturur ve meme kanseri meydana gelir. 

Meme kanserinin erkeklerde görülme ihtimali de vardır ama sıklıkla kadınlarda görülen bir hastalıktır. Bu kanser türünün içerisinde de metastaz ihtimali olduğu için kanserli hücreler farklı bölgelere yayılabilir.

Meme kanseri oluşumuna sebep olan bazı nedenler vardır. Özellikle meme kanseri genetik mi sıklıkla araştırılır.  Bu nedenlerden maddeler halinde bahsedelim. 

Meme Kanserinin Nedenleri 

Meme Kanserinin Ilk Belirtileri (6)

Meme kanserinin nedenleri aşağıdaki gibidir. 

  • Sigara ve alkol tüketimi sağlık açısından zararlı olduğu için kanser risklerinin başında gelir. 
  • Obezite sorunu yaşayan kişilerde östrojen hormonu daha fazla salgılanır. Bu durumda meme kanseri riskini arttırır. 
  • Hareketsiz bir yaşam insan vücudunda birçok hastalık meydana getirebilir bunlardan biriside kanser riskidir. 
  • Meme kanseri teşhisi konulan yakın akrabalarınız varsa bu durumun genetik olma ihtimali vardır.
  • Vücutta oluşan gen mutasyonları sonucunda meydana gelebilir. 
  • Meme kanseri nedenleri arasında yaş faktörü de bulunur. 40 yaş ve üzeri kadınlarda meme kanseri riski daha fazladır. 
  • Meme kanserinin kadınlarda görülme ihtimali erkeklere göre daha fazladır. Bunun nedeni de kadınlarda meme dokusunun fazla olması ve östrojen hormonunun bulunmasıdır. 
  • Radyasyona maruz kalan kişilerde de meme kanseri görülme ihtimali fazladır. Göğüs bölgesine radyasyon tedavisi yaptırmak meme kanseri riskini arttırır. 
  • Kadınlarda menopoz sonrasında hormon replasman tedavisi yaptırması memede bulunan hücreleri etkiler ve kanser riskini arttırır. Bu tedavinin doktor kontrolünde yaptırılması önemlidir. 

Meme Kanseri Evreleri 

Meme Kanserinin Ilk Belirtileri (4)

 Meme kanseri hızla yayılabilen bir kanser türüdür. Erken tanı konması bu hastalığın ilerlemesini durdurabilmek için önemlidir. Meme kanserinin bazı evreleri bulunur. Bu evrelerinden bahsedelim. 

Meme Kanseri Evreleri 

Meme kanseri evreleri aşağıdaki gibidir. 

Evre 0 

Meme kanserinin en erken evresidir. Meme dokularının küçük bölümünde lezyon gelişmesi başlar. 

Evre 1 

Meme kanserinin ilk oluşmaya başladığı evredir. Bu evrede memede bulunan tümörün çapı 2 cm küçüktür ve koltuk altında lenf bezi oluşmamıştır. 

Evre 2 

Meme kanserinde tümör oluşumu 2 ve 5 cm kadar büyümüştür. Lenf nodları da sıçramaya başlamıştır. 

Evre 3 

Bu evrede hem tümör daha fazla büyür hem de lenf bezleri daha fazla yayılır. 

Evre 4 

Bu evrede lenf bezleri diğer organlara da metastaz yapar. 

Meme kanseri evreleri arttıkça risk daha fazladır.  Bu nedenle de doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Muayene esnasında ultrason, MR ve mamografi erken tanı için oldukça önemli işlemlerdir. Muayene sonrasında hastanın durumuna göre bir tedavi şekli belirlenir ve uygulanır.

Meme kanseri tedavisinin bazılarını başlıklar halinde inceleyelim.

Meme Kanseri için Tedavi Yöntemleri 

Meme Kanserinin Ilk Belirtileri (8)

Meme kanseri için cerrahi tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir. 

Kemoterapi 

Yayılmış olan kanser hücrelerini tamamen ortadan kaldırmak için yapılan bir işlemdir. Kemoterapi damar yoluyla yapılan bir ilaç tedavisidir. Bu işlemin süresi hastalığın seviyesine göre belirlenir. 

Radyoterapi 

Meme dokusunda kalan sağlam meme hücrelerinde kanser oluşumunu önlemek için yapılan bir tedavidir. 

Segmentel Mastektomi 

Kanser dokularının cerrahi yöntemle çıkarılıp temizlenme işlemidir. Bu işlem iki türlü yapılabilir cildi koruyarak yapılan işlemine cilt koruyucu mastektomi denir. Ciltle beraber meme dokusunun alınma işlemine de total mastektomi denir. 

Hormonoterapi 

Meme dokusunda sürrenal bezi ve jinekolojik organlar tarafından oluşan hormonların etkisini azaltarak meme kanserinin yayılmasını önlemek amacıyla yapılan bir tedavidir. 

Meme kanserinin ilk belirtileri dikkate alınarak doktora gidilip teşhis konması ve tedaviye başlanması hastanın sağlığı açısından oldukça önemlidir. 

Meme Kanserinin ilk Belirtileri Kaç Yaşında Başlar?  

Meme Kanserinin Ilk Belirtileri (2)

Meme kanserinin ilk belirtileri kaç yaşında başlar merak edilir. Meme kanseri riski günümüzde gençlerde de görülen bir durumdur. Genel olarak kadınlarda 40 yaşından sonra görülse de gençlerde de 20’li yaşlarda görülme ihtimali artmıştır.

Bu nedenle de 20 yaşlarında itibaren adet dönemi bittikten 4-5 gün sonra evde meme muayenesi yaparak kontrol etmesi önemlidir. 

Meme Kanseri Ne Kadar Sürede Ortaya Çıkar? 

Meme kanserinin ortaya çıkmak için belli bir süresi bulunmaz. Meme kanserinin ilk belirtileri görüldüğünde kanser riski anlaşılır. Bu nedenle düzenli olarak muayene yapmanız ve şişlik, kitle, ağrı ve kızarıklık gibi durumlarla karşılaştığınızda doktora gitmeniz gerekir. 

Editör: Hilal Şahin