2000’li yıllardan itibaren 100 yaşını geçen kişilerin sayısı zaman içerisinde artmaya başladı. 2000’li yılların başlarında 100 yaşını geçen kişilerin sayısı yaklaşık olarak 150 bin iken 2020’li yıllarda artış göstererek 550 binlere çıkmıştır.
Peki sağlıkla 100 yaşını gören kişiler sağlıklı yaşlanmak için neler tavsiye ediyor?
İnsanlar son yıllarda daha uzun yaşamaya başladılar. Gelecek zamanlarda birçok insanın 100 yaşından fazla yaşaması bekleniyor. Peki 100 yaşında olan insanların yaşam tarzı ve sağlıklı olmalarının sırrı nedir?
Doktorlar 100 yaşındaki yaşlıların yaşam şekillerini incelediler. Bu kişiler 100 yaşını geçen insanlar için altın değerinde tavsiyelerde bulundular. Gelin sağlıklı yaşlanmak için ne yapmalıyız, yaşlıların altın değerinde ki tavsiyeleri neler konusunun detaylarını yazımızda anlatalım.
Yaşlılardan Sağlıklı Yaşlanmak için Altın Değerinde Tavsiyeler
Sağlıklı yaşlanmak için ne yapmalıyız sorusunun cevabını 100 yaşını geçmiş olan kişiler anlattı. Gelin bu kişilerin sağlıklı yaşlanmak isteyen kişiler için altın değerinde tavsiyeleri neler ayrıntılı olarak başlıklar halinde açıklayalım.
Düşük İlaç Kullanımı
100 yaşını geçmiş olan kişiler genel olarak tansiyon, alzheimer, bilişsel bozukluklar, kalp rahatsızlıkları gibi sorunlar yaşarlar. Genel olarak bu kişilerin bazı ilaçları düzenli olarak kullanmaları gerekir. Ancak fazlasından ve gereksiz takviye, ilaçlardan kaçınılması önemlidir.
Sağlıklı yaşlanmak için ne yapmalıyız sorusuna yaşlıların verdiği ilk cevap doktora muayene olup belli başlı ilaç kullanmaları olmuştur. Sık ve kontrolsüz ilaç kullanımının vücuda etkileri zararlı olabileceğinden kaçınılması tavsiye edilir.
Yaşam Alanı
100 yaşını geçmiş kişiler genellikle kırsal alanlarda yaşamayı tercih ediyorlar. Sürekli doğada ve yeşil bir alanda yaşadıkları için stres, depresyon ve kalp hastalığı gibi ciddi sorun oluşturan rahatsızlıklar azalıyor.
Bu kişiler bulundukları ülkelerin kırsal kesimlerini tercih ediyorlar. Sağlıklı ve uzun süre yaşamak isteyen kişilere de kırsal kesimde yaşamayı tavsiye ediyorlar.
Dengeli Beslenmek
Yüz yaşındaki kişiler yüzde 55- 65 karbonhidrat, yüzde 10-30 protein yüzde 35-30 yağ olarak beslenilmesini tavsiye ediyorlar. Genel olarak beslenme düzenlerinde yer alan besinler meyveler, balık, sebzeler, kümes hayvanları, baklagil ve kırmızı etten oluşmaktadır.
Düzenli ve sağlıklı beslenmenin fiziksel bozukluğu, kalp riskini azalttığı bilinir.
100 yaşını sağlıklı bir şekilde aşmış pek çok kişinin genel olarak az tuz tükettiği de gözlemlenmiştir. Diyete uygun beslenme ve tuz oranını belirli seviyede tutmanın ömrü uzattığı söylenir.
Düzenli Uyku
100 yaşını geçmiş kişilerin sağlıklı yaşlanmak için ne yapmalıyız sorusuna en önemli tavsiyesi uykudur.
Uyku sağlık için çok önemlidir. Uyku düzenini sağlamak bağışıklığı düzenler, stresi, kronik hastalık risklerini azaltır. Yüz yaşını geçmiş kişilere göre dinlendirici bir ortamda gece 7-8 saat uyumak vücut sağlığı için çok önemlidir.
Egzersiz Yapmak
Yaşlıların egzersiz yapması sağlıklı bir vücuda sahip olması için önemlidir. Ancak vücudu çok zorlayan egzersizler yapılmamalıdır.
Düzenli olarak günlük hafif tempolu yürüyüşler ve basit hareketlerle evde 10-15 dakikalık egzersiz yapılmalıdır. Sağlık için hareket etmek vücudu dinç tutar ve ömrü uzatır.
Sigara ve Alkol Tüketmemek
Sigara ve alkol içerisinde birçok zararlı madde bulundurur. Bu ürünler kullanıldığında vücutta bulunan organlara zarar vererek hastalıklara neden olur. Bu nedenler dolayısıyla da sigara ve alkol tüketimi vücudu yaşlandırarak ömrü kısaltır.
Uzun ömürlü ve sağlıklı olmak isteyen kişiler sigara ve alkolden uzak durmalıdır.
Güneş ve Radyasyona Fazla Maruz Kalınmamalı!
Bazı insanlar bronzlaşmak istediği için ya solaryuma gidiyor ya uzun süreler boyunca güneş ışığının altında bekliyorlar. Bu durumların ciddi sorunlara yol açarak cilt kanserini meydana getirme ihtimali yüksektir. Özellikle yaşlıların ve çocukların çok fazla güneşte durması iyi değildir.
Gün içerisinde vücudun güneş alması gerekir ancak bu durum 15-20 dakika olmalıdır. Uzun süre güneşte durmak zarar verebilir. Sağlıklı olmak isteyen kişilerin güneşe çıkarken güneş ürünleri kullanması ve çok uzun süre güneşte beklememesi önemlidir.
Hayata Olumlu Bakmak
Sağlıklı ve huzurlu olmak isteyenlerin sevdiği insanlarla vakit geçirmesi, mutlu olması ve kendiyle barışık olması vücudunda oluşan stres ve sıkıntıyı azaltarak sağlıklı olmasına fayda sağlar. Uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmek için hayata karşı gülümsemek ve olumlu olmak gereklidir.
Hobi Edinmek
Kişiler çalışma hayatından çekildikleri zaman bunalma dönemleri yaşayabilirler. Bu durumu yaşayan kişilerde bunalım, depresyon ve stres meydana gelir. Bu nedenle de hobi edinmesi hayatlarının daha keyifli geçmesi için önemlidir.
Günümüzde birçok aktivite ve kulüpler bulunur. Kendinize uygun hobi edinerek gününüzü keyifli ve mutlu bir şekilde geçirebilirsiniz.
Sağlıklı yaşlanmak için ne yapmalıyız, yüz yaşındaki yaşlıların yaşam tavsiyeleri nedir bu başlığımızda bahsettik. Sağlıklı bir hayat yaşamak insan ömrünü uzatmak için en önemli faktördür.
Sağlıklı Yaşlanmak için Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Sağlıklı yaşlanmak için ne yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz anlatalım. İnsanlar sağlıklı bir şekilde yaş almak isterler. Sağlıklı bir ömür geçirmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumları maddeler halinde anlatalım.
Sağlıklı Yaşlanmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı yaşlanmak için dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir.
- Sağlık kontrollerine hasta olmasanız bile düzenli olarak gitmeniz gerekir. Düzenli sağlık kontrolü vücutta meydana gelebilecek herhangi bir sorun için erken teşhis yapabilmek açısından oldukça önemlidir.
- Kan şekerini dengelemek sağlıklı olmak için en önemli durumlardan birisidir. Kan şekerinizin düzenli olmasını istiyorsanız aşırı şekerli gıdalardan uzak durmalısınız.
- Kahvaltıdan 3-4 saat sonra ara öğününüzü tükenin. Uzun süre aç kalmak sağlık açısından zararlıdır. Kan şekerinizin dengede olması sağlık sorunlarını önler.
- Süt ve süt ürünlerini yağsız ya da yarım yağlı tüketmek önerilir.
- Gün içerisinde bol bol su tüketilmelidir. Günlük su tüketimi 8 bardak olmalıdır. Su içmek sindirimi düzenler, böbrek sağlığını korur ve daha sağlıklı olmanızı sağlar.
- Yaşlıların hastalanma ihtimali gençlere göre daha yüksek olduğu için her yıl grip aşısı olmaları önerilir. Yıl içerisinde 65 yaş üzeri için uygulanan zatürre ve zona aşısı da tavsiye edilir. Ancak bu aşılar yaptırılmadan önce doktor kontrolü önemlidir.
Sağlıklı yaşlanmak için ne yapmalıyız sorusunu detaylarıyla anlattık. Sağlıklı bir şekilde yaşlanmak için zararlı ürün tüketmemek, sağlıklı beslenmek, düzenli doktor kontrolüne gitmek ve uykuya dikkat etmek oldukça önemlidir.